ACTUALITATE
Unirea prin infrastructură, o restanță de 164 de ani. În ce etapă au ajuns marile proiecte de infrastructură rutieră care ar putea lega România de Moldova
Unirea politică a României nu a însemnat și unirea infrastructurii. Regiunea Moldovei are, în continuare, cei mai puțini kilometri de autostradă și nu este legată de restul țării. Asta face ca Moldova să fie ceea ce se numește ”Polul Sărăciei din România” și chiar din Europa.
Ce prevedea prima lege a educației, din 1864: patru clase obligatorii, opt materii studiate, sancțiuni pentru părinții care nu-și trimiteau copiii la școală
Astăzi nu este doar ziua principatelor române este și ziua internațională a educației, iar prima lege a învățământului a fost dată în România în 1864 de Alexandru Ioan Cuza. A fost pentru prima dată când sistemul educațional a fost organizat la nivel național
Ninsorile abundente în mai multe zone din Europa. Fenomenele meteo au provocat perturbări în Italia, Austria, Slovenia, Croația și Mallorca
Mallorca a fost lovită luni de cea mai mare ninsoare din ultimii cinci ani, de 7 centimetri stabilindu-se în Fornalutx și o temperatură de -2,4 grade Celsius înregistrată în lanțul muntos Sierra de Tramuntana.
VIDEO | Klaus Iohannis, discurs despre învățământ, de Ziua Micii Uniri: Viziunea proiectului „România Educată”, pusă în practică anul acesta, prin noi legi
Românii sărbătoresc la 24 ianuarie Unirea Principatelor Române din anul 1859, realizată sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, un act de voinţă politică al liderilor din cele două principate româneşti - Moldova şi Ţara Românească şi prima etapă în crearea statului unitar român modern.
Programul Noua Casă. Care sunt veniturile pe care trebuie să le ai ca să îți poți lua un credit pentru locuință
Salariul minim a crescut începând cu 1 ianuarie 2023, însă odată cu el au crescut și dobânzile creditelor bancare, atât cele bazate pe ROBOR, cât și cele calculate în funcție de IRCC.
VIDEO | Nicolae Ciucă, la Iași, de Ziua Micii Uniri: „Autostrada Moldovei, un obiectiv aşteptat de mulți ani, are perspective certe de realizare”
Cei 164 de ani de la Mica Unire sunt marcați astăzi prin ceremonii militare, religioase, dar și prin depuneri de coroane. Aproape 5.000 de persoane participă, la Iași, la evenimentele organizate pe 24 ianuarie.
Cazul Anei Oroș nu este singurul recent, provocat de maidanezi. Bărbat, găsit ucis de o haită de 15 câini, lângă Onești, acum o lună
Cazul Anei Oroș nu este singura tragedie recentă, provocată de maidanezi. Acum o lună, un bărbat a fost găsit mort, lângă Onești, iar polițiștii au stabilit că fusese ucis de o haită formată din cel puțin 15 câini.
Alexandru Ioan Cuza, primul domnitor al Principatelor Unite Române
Pe 24 ianuarie 2023 se împlinesc 164 de ani de la Mica Unire. Pe 24 ianuarie 1859, Alexandru Ioan Cuza a fost ales domn al Țării Româneși, după ce fusese ales și domnitor al Moldovei, înfăptuindu-se, astfel, unirea Principatelor Române sub un singur domnitor.
Ministrul Culturii: „Avem o lipsă de modele”. Ce ar trebui făcut ca, în locul manelelor, copiii şi tinerii să asculte alte genuri muzicale
Ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, consideră că România se confruntă cu o lipsă de modele, el precizând într-o conferinţă de presă susţinută la Iaşi, că a vorbit cu ministrul Educaţiei, Ligia Deca, să se găsească soluţii pentru a aduce cât mai mulţi elevi în sălile de spectacol de la teatru.
Ministrul olandez de Externe a reconfirmat sprijinul Olandei pentru aderarea României la Schengen
Ministrul de Externe olandez, Wopke Bastiaan Hoekstra, a reconfirmat „sprijinul Olandei pentru aderarea României la Schengen, a reiterat faptul că votul olandez din 8 decembrie nu a fost îndreptat împotriva României.
Cum te aperi de câinii agresivi. Petru Roman, specialist în comportament canin: „Tot ce facem cu câinii este să descurajăm”
Specialiștii recomandă ca în acel moment să nu facem pași înapoi, să evităm contactul vizual și încercăm să reperăm liderul acelei haite, astfel încât să dăm de înțeles că nu vrem să le atacăm teritoriul sau să le facem vreun rău.
UPDATE: Coadă la Gondola Sinaia. Amendă de 15.000 de lei pentru societatea care administrează instalaţiile de transport pe cablu
Circa 3.500 de turişti au urcat luni pe munte, la Sinaia. Directorul Transport Urban Sinaia, societatea care administrează instalaţiile de transport pe cablu din staţiune, Maria Floricică, a apreciat că aceasta a fost cea mai aglomerată zi de luni din istoria societății pe care o conduce.
Tot mai mulți studenți intră pe piața muncii. Ce domeniu de studii are cea mai mare rată de angajare
Tot mai mulți tineri optează să lucreze pe perioada studiilor. Cauza este actuala situație economică și socială. Este o observație pe care au făcut-o atât angajatorii, cât și reprezentații mediului universitar.
Bogdan Aurescu despre aderarea României la Schengen: „E prematur acum să vorbim despre un calendar anume”
Ministrul român al Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a declarat, luni, că ''este prematur'' să se vorbească despre ''un calendar anume'' în ceea ce priveşte aderarea României la Spaţiul Schengen.
Mai multe exerciții pentru militarii români. Sunt planificate peste 100.000 de activități de instruire în toată țara
„Nu ne mai antrenăm de dragul de a ne antrena”. Acesta este mesajul care vine dinspre aliații NATO după începerea războiului din Ucraina. Militarii români și-au însușit asta și se pregătesc să respingă orice posibilă amenințare.
Colegiul Medicilor, despre șpăgi: „Medicii au salarii mari şi nu există niciun motiv pentru ca ei să accepte plăţile informale”
Preşedintele Colegiului Medicilor din România, Daniel Coriu, a afirmat că o condiţionare a „actului medical de plata informală este o practică inacceptabilă”, care instituția pe care o conduce a o condamnă cu fermitate.
Serviciu de ecarisaj la Primărie și competențe extinse pentru Poliția Locală, printre măsurile anunțate de Ciprian Ciucu, după incidentul de sâmbătă
Primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, a anunțat primele măsuri pe care le va lua, după ce în weekend o femeie a murit după ce a fost atacată de câini în zona Lacului Morii.
Vremea se răcește în următoarele două săptămâni. Prognonza ANM
Vremea va intra într-un proces de răcire şi va deveni normală pentru perioada din calendar, pe parcursul următoarelor două săptămâni (23 ianuarie - 5 februarie), iar probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor - sub formă de ploaie, lapoviţă şi ninsoare - va fi ridicată.
BNR, avertisment cu privire la credite. Ratele cu dobândă variabilă au urcat peste nivelul maxim de îndatorare
Fiți prudenți când luați un credit! Este avertismentul oficialilor Băncii Naționale a României. Potrivit acestora, valoarea ratei lunare nu ar trebui să depășească, în nici un caz, jumătate din venit. Altfel, există riscul supraîndatorării și acumulării datoriilor.
Tatăl lui Ionuț Anghel, copilul omorât de câini în urmă cu 10 ani: „Problema în cazul lui Ionuț, rezolvată temporar. Au fost lăsate iar haitele să se strângă”
Acum 10 ani, un copil de 4 ani care a ieșit dintr-un parc din sectorul 2 al Capitalei unde se juca a fost ucis de câini care se aflau pe un teren viran.
AUDIO | Convorbire între Poliția Locală Sector 6 și ASPA: nu are cine să ridice câinii, intervenții - doar în caz de urgență
Conform înregistrărilor telefonice dintre Poliția Locală Sector 6 și ASPA, zecile de apeluri de ridicare a câinilor din diferite zone din Capitală se lovesc de numărul redus de echipe de intervenție de la ASPA dar și de programul redus din weekend.
ASPA: Nu există un recensământ al câinilor fără stăpân în București | Consilier general: „Trebuie să facem de urgență o campanie de capturare”
În București nu există un recensământ al animalelor de companie din gospodării și nici al câinilor fără stăpân. Avertismentul a fost lansat, duminică, în direct la Euronews România, de Cătălina Trănescu, purtător de cuvânt al ASPA.
Nicușor Dan, prima reacție în cazul femeii ucise de câini. „Cine a greșit va plăti. Este o responsabilitate comună a mai multor instituții”
Primarul general Nicușor Dan a avut, duminică seara, prima reacție publică în cazul femeii ucise de câini în zona Lacului Morii, la o zi după producerea tragediei.
Prietenii Anei Oros, femeia ucisă de câini, rup tăcerea. „Este ireal ce se întâmplă. Nu doresc nimănui să treacă prin această durere”
Alexandra Postelnicu, o apropiată a Anei Oros, a declarat, la Euronews România, că a trăit un șoc, după ce a aflat că prietena ei a murit sfâșiată de câini, în timp ce alerga în apropiere de Lacul Morii.