România va primi despăgubiri doar 10 milioane de euro pentru fermierii afectați de tranzitul cerealelor din Ucraina. Suma nu a fost majorată la întâlnirea de la nivelul Comisiei Europene, așa cum sperau agricultorii. Surse din cadrul Executivului comunitar susțin că cele 10 milioane au fost calculate corect, folosind aceeași metodologie, însă urmează un pachet doi care ar putea fi prezentat la mijlocul lui aprilie.
Într-un interviu acordat Euronews România, europarlamentarul Dacian Cioloș a declarat că prin a doua tranșă va fi alocată ”o sumă mai consistentă” ce ar urma să fie împărțită ”între cinci state”. De asemenea, fostul comisar european pentru Agricultură l-a criticat în termeni duri pe Petre Daea, ministrul Agriculturii, pe care-l acuză că dacă ar fi avut ”toate datele, pe baza datelor respective trebuia să meargă să negocieze înainte de stabilirea sumei și nu după”.
Întrebat dacă este un succes faptul că România va primi 10 milioane de euro de la Comisia Europeană pentru despăgubirea agricultorilor, europarlamentarul Dacian Cioloș a afirmat că nu poate fi vorba despre așa ceva pentru că altfel ”nu erau agricultorii în stradă, nu s-ar fi plâns că suma este insuficientă ca să compenseze pierderile lor”.
”Dacă era un succes, nu erau agricultorii în stradă, nu s-ar fi plâns că suma este insuficientă ca să compenseze pierderile lor. N-ar fi fost discuțiile acestea pe care le avem în ultimele zile și ar fi fost lumea mulțumită. Nu are cum să fie un succes.
Un succes ar fi spus dacă domnul Daea ne-ar fi spus care sunt pierderile estimate de către agricultorii din România, pe baza evaluărilor făcute de Ministerul (Agriculturii) pe care dânsul îl conduce. Dacă cu acele date s-ar fi dus la CE și să determine Comisia să stabilească criterii la nivel european care să ia în considerare și criteriile specifice României.
Dacă domnul Daea și Guvernul României ar fi prezenți în toate discuțiile acestea înainte de anunțul făcut de Comisia Europeană cu suma care a fost stabilită”, a afirmat fostul premier, în direct la Euronews România.
În calitate de fost comisar european, Cioloș a dat de înțeles că Executivul comunitar ”nu o să zică acum că a calculat insuficient, dar o recunoaște implicit prin faptul că revine propunerea unui al doilea pachet de compensări”.
Dacian Cioloș: ”Daea și Guvernul au eșuat. A trebuit să intervină președintele politic în Consiliul European”
De asemenea, Dacian Cioloș îl acuză pe ministrul Agriculturii, Petre Daea, că n-ar fi avut ”toate datele” despre pierderile înregistrate de fermieri, motiv pentru care ”România a primit o sumă mică față de suprafața agricolă cultivată”.
”Dacă dânsul avea toate datele, pe baza datelor respective trebuia să meargă să negocieze înainte de stabilirea sumei și nu după. (...)
Domnul Daea vine acum și se tot scuză. Lucrurile sunt evidente. România a primit o sumă mică față de suprafața agricolă cultivată, față de producția de cereale, față de cantitatea de cereale din Ucraina care a traversat România.
Agricultorii, pe bună dreptate, nu au fost mulțumiți. S-a iscat discuția asta în România. Domnul Daea și Guvernul au eșuat. A trebuit să intervină domnul președinte politic în Consiliul European, am intervenit și noi europarlamentarii”, a explicat europarlamentarul.
De asemenea, Dacian Cioloș a explicat că, în aceste condiții, ”Comisia Europeană își propune acum să vină cu o nouă evaluare, cu noi criterii, să stabilească o nouă sumă pe baza căreia să adauge la compensarea inițială”.
Comisia Europeană ar vrea să aloce 75 de milioane de euro pentru fermieri în a doua tranșă destinată despăbugurilor
Surse politice din cadrul Comisiei Europene au precizat pentru Euronews România că, la nivelul Executivului, se discută despre un al doilea pachet de despăgubiri pentru fermieri ce se ridică la aproape 75 de milioane de euro.
Dacian Cioloș a confirmat informația, precizând că suma totală ar urma să fie împărțită între cinci state.
”Am avut o discuție alaltăieri cu comisarul european. (...) Mă interesează acum ca la viitoarea tranșă să obținem un rezultat mai bun pentru România.
Va fi o sumă mai consistentă decât cea din prima tranșă, sumă totală, însă ea fi împărțită nu doar între trei centre, între cinci state membre, pentru că mai sunt și alte state membre la frontiera cu Ucraina care acum spun că au fost și ele păgubite și vor cere cel mai probabil și ele despăgubiri.
Vor fi alte criterii mai avantajoase, sper eu, pentru România, alte criterii pe baza cărora să se facă această repartizare. Sper să fie măcar dublu. Asta depinde de multe elemente”, a explicat Dacian Cioloș,la Euronews România.