Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Legislația privind mita în statele europene. Care sunt pragurile și pedepsele maxime

Zilele acestea, în România are loc o dezbatere aprinsă pe tema abuzului în serviciu. După ce Senatul a aprobat miercuri un proiect de lege care prevedea un prag de 250.000 de lei pentru dezincriminarea abuzului în serviciu, Ministerul Justiției a propus ulterior scăderea acestui prag la 9.000 de lei.

În Europa, există, în general, diverse praguri de la care o faptă este catalogată drept infracțiune penală. Sunt însă și state care nu au o astfel de legislație. În linii mari, mita este considerată infracțiune penală atunci când implică oferirea, promisiunea sau acceptarea unui beneficiu (fie că vorbim de bani, cadouri sau favoruri) cu intenția de a influența comportamentul unui funcționar sau angajat public.

Ce praguri pentru abuzul în serviciu există în Europa

În unele țări, pragul de incriminare este stabilit la un nivel relativ scăzut. Astfel, inclusiv cadourile sau favorurile mici pot fi considerate mită dacă sunt menite să influențeze comportamentul oficial. Pragul variază de cele mai multe ori în funcție de circumstanțe.

De exemplu, în Regatul Unit, Bribery Act 2010 incriminează oferirea, promisiunea sau darea de mită, precum și solicitarea sau acceptarea de mită. Nu există un prag monetar specific pentru ceea ce constituie o mită.

  • Franța: mita incriminată de Codul Penal; nu există un prag monetar specific; pedepse de până la 10 ani de închisoare și amendă de până la 150.000 de euro.
  • Germania: mita incriminată de Codul Penal; mita trebuie să aibă în general o valoare de cel puțin 50 de euro pentru a fi considerată infracțiune penală.
  • Italia: mita incriminată de Codul Penal; mita trebuie să aibă o valoare de cel puțin 3.000 de euro pentru a fi considerată infracțiune penală.
  • Suedia: mita incriminată de Codul Penal; mita trebuie să aibă o valoare de cel puțin 1.000 de euro pentru a fi considerată infracțiune penală.
  • Spania: mita incriminată de Codul Penal; mita trebuie să aibă o valoare de cel puțin 500 de euro pentru a fi considerată infracțiune penală.
  • Polonia: mita incriminată de Codul Penal; mita trebuie să aibă o valoare de cel puțin 10.000 de zloți (2.200 de euro) pentru a fi considerată infracțiune penală.
  • Cehia: mita incriminată de Codul Penal; mita trebuie să aibă o valoare de cel puțin 190 de euro pentru a fi considerată infracțiune penală. Pedeaspsa maximă este de 10 ani de închisoare.
  • Estonia: mita incriminată de Codul Penal; mita trebuie să aibă o valoare de cel puțin 1.200 de euro pentru a fi considerată infracțiune penală.
  • Letonia: nu există un prag monetar specific; intenția de a influența comportamentul oficial este factorul principal după care este judecat un caz.
  • Danemarca: nu există un prag monetar specific; pedeapsa maximă pentru mită este 6 ani de închisoare.
  • Finlanda: nu există un prag monetar specific; pedeapsa maximă pentru mită este 4 ani de închisoare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE