Senatul a adoptat proiectul prin care va fi interzisă închirierea apartamentelor aflate în blocuri cu risc seismic. Euronews a vizitat zona subterană din centrul Capitalei, cu clădiri vulnerabile la cutremur.
O parte dintre proprietari vor să grăbească procesul de consolidare. Agenții imbiliari spun că aceste blocuri din centru sunt adevărate mine de aur pentru oamenii de afaceri din străinătate și nu ăși permit să consolideze, pentru că pierd bani.
După tragedia din Turcia și cutremurele din Oltenia, Guvernul a propus modificarea legislației pentru clădirile cu un risc seismic ridicate. Apartamentele din blocurile încadrate în clasa I de risc nu vor mai putea fi închiriate. De asemenea, chiriașii actuali vor fi nevoiți să se mute temporar în altă parte.
Blocurile cu bulină roșie, o sursă bună de venit
Agenții imobiliari cu care am vorbit spun că jumătate dintre chiriașii din zona centrală a Capitalei se află în blocuri cu risc seismic ridicat.
“Prețul la chirie nu este afectat la clădirile cu risc seismic. Din contră, randamentul lor este foarte bun. Din această cauză ele sunt achiziționate de străini. O clădire cum este aceasta din spate, din risc seismic I, ajunge prețul la 1.000 de euro / metru pătrat util”, a transmis Ștefan Găvan, pentru Euronews.
În România există aproape 2700 de clădiri încadrate în clasa I și clasa II de risc seismic. Majoritatea clădirilor sunt în centrul Capitalei.
Centrul vechi, considerat “o bombă”
Mihai Ursu locuiește de aproape 40 de ani în centrul Capitalei. El spune că întreaga zonă ar fi trebuit renovată cu mulți ani în urmă:
“La ora actuală, toată zona e o bombă. O bombă cu efect întârziat. Foarte mulți dintre chiriași nu cunosc adevărata situație sau stare a imobilului. Ei închiriază pentru că e în centru și pentru că este puțin mai ieftin decât la un hotel. Fără a știi pericolul care îi pândește, de fapt”, a declarat Mihai Ursu, pentru Euronews.
Statul trebuie să ofere spații de cazare pentru cei care vor fi obligați să se mute din blocurile cu risc seismic pe timpul lucrărilor.
Avocatul Adrian Cuculis spune că statul trebuie să fie foarte clar în legătură cu normele de aplicare: “Nu văd vreo posibilitate ca el să fie găsit neconstituțional. Mare atenție, doar în contextul în care se aduc toate garanțiile că proprietarii vor fi despăgubiți și în același timp au o perspectivă de timp rezonabilă pentru care vor fi evacuați din imobilele lor. Și în același timp, statul este obligat să le pună la dispoziție locuințe fie de necesitate, fie temporare”, a declarat Cuculis, pentru Euronews.
Consolidarea, un proces nou pentru firmele din România
Consolidarea seismică a unui bloc de opt etaje poate dura până la doi ani. Specialiștii spun că termenul poate fi prelungit, deoarece este o procedură folosită destul de rar în România.
“Intervențiile sunt mai dificile. Pentru că acele clădiri nu au un sistem structural regulat. Și atunci există variații de la etaj la etaj. Intervenția propriu-zisă este puțin mai greoaie pentru că nu știi de ce dai acolo”, a spus inginerul constructor Matei Sumbasacu.
Pentru a intra în vigoare, proiectul trebuie să fie adoptat și de Camera Deputaților, for decizional în acest caz. Ulterior, legea trebuie să fie promulgată de președintele Klaus Iohannis și publicată în Monitorul Oficial.