Cătălin Avramescu, fost consilier prezidențial al lui Traian Băsescu, a declarat că România este o „cleptocrație” în condițiile în care Senatul a votat un proiect prin care personale care cauzează un prejudiciu mai mic de 250.000 de lei (50.000 de euro) nu ar comite o infracțiune asimilată abuzului în serviciu. Într-un interviu acordat Euronews România, fostul ambasador a afirmat că inclusiv pragul de 9.000 de lei, propus de Ministerul Justiției, arată” cât sunt de desprinși guvernanții de realitatea României”.
Avramescu este de părere că stabilirea unui prag pentru incriminarea abuzului în serviciu înseamnă să furi e „în regulă”.
”România este o cleptocrație, nu este o democrație și atunci evident că guvernanții să gândesc cum să își aperele propriile interese. În România se fură și după cum se vede treaba în intenția Guvernului se va fura.
Un prag înseamnă că dincolo de acest prag poți să furi e în regulă. Dacă tot voiau să pună un prag, puteau să pună un prag de un leu”, a afirmat Cătălin Avramescu, în direct la Euronews România.
Cătălin Avramescu: ”Proporțiile jafului care urmează să fie legalizat sunt cu adevărat remarcabile”
Fostul consilier prezidențial consideră că atât pragul de 250.000 de lei, propus în Senat, cât și cel de 9.000 de lei sunt sume foarte mari.
”Suma pe care au pus-o este extraordinare de mare, cu alte cuvinte proporțiile jafului care urmează să fie legalizat sunt cu adevărat remarcabile. E o mașină de lux, în esență.
În mintea oficialilor de la Ministerul Justiției, ca să vedeți cât sunt de desprinși guvernanții de realitatea României: în mintea lor probabil că 9.000 de lei este o sumă măruntă pe care românul o poate trece cu vederea ușor. E un salariu foarte mare în România, este o sumă foarte mare.
Nu este atât de scandalos precum cel propus de parlamentari. Sunt aproape 2.000 de euro. Lor li se pare foarte puțin”, a mai spus Cătălin Avramescu.
Fost consilier prezidențial: ”Guvernarea pare să fie desprinsă de realitate”
De asemenea, Avramescu a acuzat actuala coaliție de guvernare că nu a decontat „foarte multe eșecuri”, de la ratarea aderării la Spațiul Schegen, la scandalul legat de reforma pensiilor speciale.
”S-ar spune că actuala coaliție ar trebui să-și menajeze o leacă imaginea, de altfel, foarte șifonată. Sunt foarte multe eșecuri care s-au decontat, gândiți-vă la pensiile speciale, la Schengen. Guvernarea a intrat cu proverbiala oiște în gard.
Pe de altă parte, mai este și socoteala cu adevărat opusă. Cinic, mai avem un an și jumătate cu mâna pe volan, să obținem ce putem, să dezincriminăm ce putem să dezincriminăm.
Sunt eșecuri radicale după eșecuri radicale. Observați că la niciun nivel nimeni nu a decontat nimic. Nu există responsabilitate. Cineva care să iasă în față, un partid, o instituție care să iasă în față și să spună: am greșit.
În momentul în care cutia de viteză a Guvernului trece pe poziția lipsă de răspundere, atunci lucrurile încep să aibă o logică stranie. Guvernarea pare să fie desprinsă de realitate”, a mai precizat fostul ambasador al României în Finlanda și Estonia.
Cătălin Avramescu, despre pragul pentru incriminarea abuzului în serviciu. ”Propunerea seamănă cu cea pe care a încercat să o facă regimul Dragnea”
”Din păcate pentru guvernanți, propunerea de acum seamănă atât de tare cu cea pe care a încercat să o facă regimul Dragnea (...) Cei care au făcut această propunere trebuiau să fie lăsați din brațe din punct de vedere politic. Așa se întâmpla într-o țară normală”, a mai spus Avramescu.
De asemenea, lectorul universitar de la Facultatea de Științe Politice a catalogat inițiativa drept „furt de proporții”, indiferent dacă pragul ar fi stabilit fie la 9.000 de lei, fie la 250.000 de lei.
”Furt de proporții. Eu, majoritatea colegilor mei de la facultate, de la Universitatea din București, colegii dumneavoastră de platou, nu au salariul lunar de 9.000 de lei, ceea ce Ciucă și Ciolacu consideră că e un furt acceptabil. Furi un ceas elvețian scump dintr-odată și e ok, ești absolvit de răspundere.
Noi nu câștigăm într-o lună cât ei își permit să fure legal”, a concluzionat Cătălin Avramescu.