SECETĂ
Petre Daea pe teren: Este o încrâncenare de forțe în care fermierii își caută sursa de câștig prin cultivarea terenului
Aflat în Dobrogea, Petre Daea, a transmis în direct la Euronews România că fermierii fac tot posibilul să salveze culturile și că statul încearcă să sprijine efortul acestora prin noi investiții în irigații. El a mai a spus că de 30 de ani s-a distrus aproape tot în agricultură.
Sute de fermieri, afectați de secetă, în județul Arad. Aproximativ 26.000 de hectare de culturi au fost distruse
Aproximativ 26.000 de hectare de culturi, cea mai mare parte porumb, au fost afectate de secetă în judeţul Arad, conform sesizărilor depuse de 815 fermieri la Direcţia pentru Agricultură.
Daea: Canalul Siret-Bărăgan, până la km 23, va fi gata până în 2027. Proiectul ar scoate din „ghearele secetei” suprafețele de teren din zonă
Canalul Siret-Bărăgan va fi realizat în următorii patru ani, până la kilometrul 23, o investiţie de anvergură, cu foarte multe lucrări, dar care „va scoate din ghearele secetei” suprafeţele de teren din zona respectivă, susţine ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea.
Secetă prelungită în Dolj. Culturile de porumb sunt compromise, iar fântânile au secat
Primarul comunei Călăraşi din sudul judeţul Dolj, Sorin Sandu, afirmă că gradul de secetă din zonă este unul fără precedent, iar din cauza acestui fenomen prelungit cultura de porumb a fost afectată aproape în totalitate.
Efectele secetei. În bazinele de colectare este tot mai puțină apă, tot mai greu de prelucrat
Efectele secetei se văd și în bazinele de colectare și tratare a apei. La Iași, în stația de tratare a apei, se strâng tot mai puține resurse. Înainte de secetă, bazinele ApaVital prelucrau 4.000 metri cubi de apă pe oră. Acum, capacitatea s-a redus cu aproape 1.000 de metri cubi pe oră.
Apele Române: Seceta extremă a cauzat scăderea calității apei. Printre consecințe se numără și creșterea algelor
Peste 600 de localități primesc apă cu porția, din cauza secetei. Rezerva de apă din România este în scădere, dar suficientă pentru cei care se alimentează centralizat din sursa de apă de suprafață.
Câmpuri pârjolite, animale fără hrană. Seceta scumpește produsele făcute din lapte românesc
Seceta prelungită ar putea scumpi brânzeturile românești. Fermierii se plâng că nu mai au cu ce să-și hrănească animalele, care dau tot mai puțin lapte. Mulți crescători au fost nevoiți să apeleze la furajele pregătite pentru iarnă și se gândesc să-și vândă animalele.