Nu mai puțin de 190.818 de hectare din 24 de județe sunt afectate de secetă, în creștere cu aproape 30.000 de hectare de la o zi la alta, a anunțat marți Ministerul Agriculturii (MADR).
Pe 1 august, suprafaţa totală afectată de secetă era de 163.026 de hectare, arată datele MADR, preluate de Agerpres.
Ministrul Agriculturii: „Nu există niciun colţişor în ţară unde să nu avem secetă pedologică”
Aproape 200.000 de hectare afectate de secetă. Județele din România cu pagube uriașe
Seceta a compromis nu mai puțin de 120.102 ha cultivate cu grâu şi triticale. Urmează suprafeţele cultivate cu orz, orzoaică, ovăz şi secară - 20.292 ha, rapiţă - 20.077 ha , porumb - 17.329 ha, soia - 1.533 ha, mazăre - 454 ha, floarea-soarelui - 6.203 ha, plante furajere - 900 ha, alte culturi - 3.863 ha.
Până în prezent, județele care au raportat suprafețe afectate de secetă sunt următoarele: Arad, Bacău, Bihor, Botoşani, Brăila, Buzău, Călăraşi, Constanţa, Galaţi, Giurgiu, Hunedoara, Ialomiţa, Iaşi, Ilfov, Maramureş, Neamţ, Prahova, Satu Mare, Suceava, Teleorman, Tulcea, Timiş, Vaslui şi Vrancea.
Petre Daea: „Avem o lege şi bani pentru modernizarea sistemului de irigaţii. Nu aştept după PNRR”
Meteorologii vin cu vești proaste pentru agricultorii din România. În perioada 2 - 8 august, conţinutul de umiditate pe adâncimea de sol 0-100 cm, în cultura de porumb neirigat, se va încadra în limite scăzute şi deosebit de scăzute (secetă pedologică moderată, puternică şi extremă), în Dobrogea, Banat, Crişana şi Maramureş, pe suprafeţe agricole extinse din Moldova, Muntenia şi Oltenia, local în nordul, nord-vestul, centrul şi sudul Transilvaniei, arată sursa citată.
Zonele din România care duc lipsa de apă
Din datele Ministerului Agriculturii mai reiese că rezerva de apă din sol va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim local, în sudul, sud-vestul, centrul şi estul Transilvaniei, nordul şi sudul Olteniei, nordul, nord-vestul şi vestul Munteniei, nordul, nord-vestul, vestul şi izolat sud-vestul Moldovei.
Agrometeorologii mai avertizează că se mențin deficite de umiditate la sol la culturile de câmp şi speciile pomi-viticole.
În prima săptămână din luna august, vremea va intra într-un proces de încălzire treptată, în majoritatea zonelor de cultură.