Doar opt măsuri sănătoase ar putea să vă reducă vârsta biologică cu șase ani. Asta potrivit unei analize preliminare a 6.500 de adulți care a constatat o legătură clară între a avea o sănătate cardiovasculară ridicată și o îmbătrânire biologică mai lentă.
Lista de verificare include:
- o alimentație sănătoasă
- o activitate fizică mai intensă
- renunțarea la tutun
- un somn sănătos
- gestionarea greutății
- gestionarea colesterolului
- gestionarea glicemie
- gestionarea tensiunii arteriale
Aceste măsuri sunt cunoscute sub numele de "Cele 8 măsuri esențiale pentru viață" ale Asociației Americane a Inimii (AHA), potrivit Euronews Next.
Cercetătorii au analizat asocierea dintre aceste comportamente pentru sănătatea inimii și a creierului și procesul de îmbătrânire, măsurat prin vârsta fenotipică.
Ei au determinat o sănătate cardiovasculară ridicată, moderată sau scăzută pe baza unei medii a celor opt metrici.
"Am constatat că o sănătate cardiovasculară mai ridicată este asociată cu o îmbătrânire biologică decelerată, măsurată prin vârsta fenotipică. De asemenea, am descoperit o asociere dependentă de doză - pe măsură ce sănătatea cardiacă crește, îmbătrânirea biologică scade.
Ce este vârsta fenotipică
Vârsta fenotipică este un instrument practic pentru a evalua procesul de îmbătrânire biologică a organismului nostru și un predictor puternic al riscului viitor de boală și de deces", a declarat autorul principal al studiului, Nour Makarem, profesor asistent de epidemiologie la Mailman School of Public Health de la Universitatea Columbia din SUA.
Vârsta fenotipică este calculată pe baza vârstei cronologice a unei persoane plus markerii sanguini pentru metabolism, inflamație și funcția organelor. Diferența dintre aceasta și vârsta reală a unei persoane determină accelerarea vârstei fenotipice a acesteia.
O accelerare a vârstei fenotipice mai mare indică o îmbătrânire biologică mai rapidă. Persoanele cu o sănătate cardiovasculară ridicată, de exemplu, au avut o accelerare a vârstei fenotipice negativă.
Cei cu o sănătate cardiovasculară ridicată aveau o vârstă reală medie de 41 de ani, dar vârsta lor biologică medie era de 36 de ani.
Vârsta medie a celor cu o sănătate cardiovasculară scăzută a fost de 53 de ani, în timp ce vârsta lor biologică medie a fost de 57 de ani.
După ajustarea factorilor socio-economici, cercetătorii au descoperit că o sănătate cardiovasculară ridicată era legată de faptul de a avea o vârstă biologică cu șase ani mai mică decât vârsta cronologică a unei persoane.
”O viață mai lungă și un risc mai mic de deces”
Concluziile cercetătorilor urmează să fie prezentate în cadrul sesiunilor științifice 2023 ale Asociației Americane a Inimii (AHA) din Philadelphia, Pennsylvania, SUA, în acest weekend.
"O mai mare aderență la toți cei 8 parametri Life's Essential 8 și îmbunătățirea sănătății cardiovasculare pot încetini procesul de îmbătrânire a organismului și pot avea o mulțime de beneficii pe termen lung", a declarat Makarem.
Donald Lloyd-Jones, președintele departamentului de medicină preventivă al Universității Northwestern, a declarat că cercetarea ne ajută "să înțelegem legătura dintre vârsta cronologică și vârsta biologică și modul în care urmarea unor obiceiuri de viață sănătoase ne poate ajuta să trăim mai mult".
"Toată lumea vrea să trăiască mai mult, însă, mai important, vrem să trăim mai mult timp sănătos, astfel încât să ne putem bucura cu adevărat și să avem o bună calitate a vieții pentru cât mai mulți ani posibil", a adăugat el într-un comunicat.
Două studii prezentate la începutul acestui an au arătat că adulții care au obținut scoruri mai mari la cele opt indicatori AHA au avut tendința de a trăi mai mult timp fără boli cronice.
Una dintre limitările studiului a fost faptul că metricile cardiovasculare au fost măsurate la un singur moment în timp, fără a se lua în considerare schimbările în sănătatea cardiovasculară.