Nu vom avea un Centru pentru Mari Arși nici în zece ani, iar de la Colectiv încoace s-au schimbat foarte puține lucruri, crede Camelia Roiu, medic anestezist la Spitalul de Arși din Capitală. Ea a fost prima persoană care a vorbit despre infecțiile nosocomiale din spitale după tragedia din 2015. În prezent, riscul infecțiilor intraspitalicești este la fel de mare ca acum opt ani, mai spune medicul într-un interviu pentru Euronews România.
Tatiana Lipchin, jurnalist Euronews România: ”Au trecut 8 ani de la Colectiv. Teoretic, în 8 ani poți să faci foarte multe lucruri în practică. Vă întreb ce s-a schimbat în acești 8 ani?”
Camelia Roiu, medic anestezist la Spitalul de Arși din Capitală: ”Mare lucru, nu, după cum ați constatat singuri după accidentul de la Crevedia. În continuare am transferat arși în Europa, peste hotare.”
Tatiana Lipchin: ”În ce condiții sunt tratați acum marii arși în România?”
Camelia Roiu: ”Se poate spune că un pic mai bine față de cum e, cel puțin în spitalul meu. Un pic mai bine față de ce exista atunci la Colectiv, în sensul că sunt saloane individualizate, s-au schimbat multe lucruri, dar foarte multe au rămas la nivelul de atunci.”
Infecțiile nosocomiale din spitale
Tatiana Lipchin: ”Dumneavoastră. ați fost prima persoană care a vorbit despre infecțiile nosocomiale din spitale, după Colectiv. S-a schimbat ceva la acest capitol în acești 8 ani?”
Camelia Roiu: ”Nu. Adică în spitalul meu nu consider că s-a schimbat prea mult. Am spus-o și o repet în continuare, atâta vreme cât clădirile au peste 100 de ani, în condițiile în care în străinătate se demolează spitale și la 20 de ani, riscul există în continuare. Adică nu sunt spații adecvate, nu corespund normelor standardizate la nivel european.”
Tatiana Lipchin: ”Cum ar trebui să fie aceste spații ca să se elimine riscul de infecții?”
Camelia Roiu: ”Sunt spitale în afară în care salonul individualizat, în care pacientul este tratat, pacientul este și pansat, și operat și adică toate operațiunile se pot face în acel salon, pacientul nu este transportat, transferat în alt salon pentru pansament sau pentru operație sau pentru altceva. Din păcate, am avut alte așteptări și din naivitate și rezultatele n-au fost cele pe care le aștept. Sunt foarte puțini oameni profesioniști în locurile astea de decizie, în funcțiile de decizie și atunci iese un haos și sunt convinsă că nu vom avea în curând un centru de arși.”
Tatiana Lipchin: ”În cazul Crevedia, pacienții au fost transferați mult mai repede în străinătate. De ce s-a întâmplat acest lucru?”
Camelia Roiu: ”Cineva mi-a pus o întrebare atunci și a zis dacă nu cumva a concis cu faptul că victimele erau din armată.”
Tatiana Lipchin: ”V-ați gândit vreodată să plecați în străinătate, luând în calcul toate problemele din sistemul medical din România și faptul că nu se schimbă nimic de ani buni?”
Camelia Roiu: ”Am avut o tentativă înainte de Colectiv, pentru că v-am spus, viața mea în spitalul ăla oricum era infernală. În Franța am vrut să plec, am stat o perioadă, dar după o lună de zile mi-am dat seama că mediul de fapt e foarte important și eunu puteam să trăiesc în mediu. Era foarte multă ostilitate. Eu eram acolo un străin, dar pentru ei, sistemul funcționează foarte bine.”