Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă în România, cu peste 2.000 de cazuri înregistrate pe 5 decembrie.
Rujeola este o boală extrem de contagioasă cauzată de un virus. Se răspândește cu ușurință atunci când o persoană infectată respiră, tușește sau strănută. Poate provoca boli grave, complicații și chiar moartea.
Rujeola poate afecta pe oricine, dar este mai frecventă la copii.
Rujeola infectează tractul respirator și apoi se răspândește în tot corpul. Simptomele includ febră, tuse, nas care curge și o erupție pe tot corpul, potrivit OMS.
Vaccinarea este cel mai bun mod de a preveni îmbolnăvirea de rujeolă sau răspândirea acesteia la alte persoane. Vaccinul este sigur și vă ajută organismul să lupte împotriva virusului.
Simptome
Simptomele rujeolei încep de obicei la 10-14 zile după expunerea la virus. O erupție proeminentă este cel mai vizibil simptom.
Simptomele timpurii durează de obicei 4-7 zile. Acestea includ:
- curgerea nasului
- tuse
- ochi roșii și apoși
- mici pete albe în interiorul obrajilor
Erupția apare la aproximativ 7-18 zile după expunere, de obicei pe față și în partea superioară a gâtului. Se răspândește în aproximativ 3 zile, ajungând în cele din urmă la mâini și picioare. De obicei, durează 5-6 zile înainte de a dispărea.
Majoritatea deceselor de rujeolă sunt cauzate de complicații legate de boală.
Complicațiile pot include:
- orbire
- encefalită (o infecție care cauzează umflarea creierului și, eventual, leziuni cerebrale)
- diaree severă și deshidratarea aferentă
- infecții ale urechii
- probleme respiratorii grave, inclusiv pneumonie
Dacă o femeie se îmbolnăvește de rujeolă în timpul sarcinii, acest lucru poate fi periculos pentru mamă și poate duce la nașterea prematură a copilului, cu o greutate mică la naștere.
Complicațiile apar frecvent la copiii sub 5 ani și la adulții de peste 30 de ani. Ele sunt mai probabile la copiii care sunt subnutriți, în special la cei care nu au suficientă vitamina A sau care au un sistem imunitar slăbit din cauza HIV sau a altor boli. Rujeola în sine slăbește, de asemenea, sistemul imunitar și poate face organismul să "uite" cum să se protejeze împotriva infecțiilor, lăsându-i pe copii extrem de vulnerabili.
Orice persoană nevaccinată sau vaccinată, dar care nu a dezvoltat imunitate poate fi infectată. Copiii mici nevaccinați și persoanele însărcinate prezintă cel mai mare risc de complicații severe ale rujeolei.
Cum se transmite
Rujeola este una dintre cele mai contagioase boli din lume, care se transmite prin contactul cu secrețiile nazale sau ale gâtului ale unei persoane infectate (prin tuse sau strănut) sau prin inhalarea aerului respirat de o persoană bolnavă.
Virusul rămâne activ și contagios în aer sau pe suprafețele infectate timp de până la două ore. Din acest motiv, este foarte infecțios, iar o persoană infectată cu rujeolă poate infecta nouă din zece dintre contactele sale apropiate nevaccinate.
Poate fi transmisă de către o persoană infectată cu patru zile înainte de apariția erupției cutanate și până la patru zile după ce aceasta a erupt.
Epidemiile de rujeolă pot duce la complicații grave și decese, în special în rândul copiilor mici și subnutriți
Cum ne putem trata
Nu există un tratament specific pentru rujeolă. Îngrijirea ar trebui să se concentreze pe ameliorarea simptomelor, pe asigurarea confortului persoanei și pe prevenirea complicațiilor.
Băutul unei cantități suficiente de apă și tratamentele pentru deshidratare pot înlocui lichidele pierdute din cauza diareei sau a vărsăturilor. Este important, de asemenea, să aveți o dietă sănătoasă.
Medicii pot folosi antibiotice pentru a trata pneumonia și infecțiile urechilor și ochilor.
Toți copiii sau adulții cu rujeolă trebuie să primească două doze de suplimente de vitamina A, administrate la 24 de ore distanță. Acest lucru restabilește nivelurile scăzute de vitamina A care apar chiar și la copiii bine hrăniți. Aceasta poate ajuta la prevenirea leziunilor oculare și a orbirii. Suplimentele de vitamina A pot reduce, de asemenea, numărul de decese cauzate de rujeolă.
Se estimează că 128.000 de persoane au murit din cauza rujeolei în 2021 - majoritatea copii cu vârsta sub cinci ani, în ciuda disponibilității unui vaccin.