7 bucureșteni mor zilnic din cauza poluării aerului, arată studiile făcute de experții în calitatea aerului și medicii spitalului Marius Nasta. Potrivit acestora, poluarea aerului provoacă afecțiuni pulmonare, respiratorii, pediatrice, cardiologice, dermatologice și oncologice.
Zona București - Ilfov este una dintre cele mai poluate din România. Edilii Capitalei susțin că eforturile lor pentru reducerea poluării trebuie dublate obligatoriu, însă, și de eforturile cetățenilor: ca să reducă poluarea, aceștia trebuie să își lase mașinile acasă și să folosească mai mult bicicleta sau mijloacele de transport în comun.
Studiul se va extinde la nivel național
Cele mai nocive pentru sănătatea oamenilor sunt așa-numitele particule în suspensie PM10 și PM 2.5. Fiind extrem de mici, ele se pot infiltra în căile respiratorii și în plămâni și pot provoca probleme grave de sănătate, spun medicii și specialiștii care studiază calitatea aerului. Copiii sub 15 ani sunt cei mai vulnerabili, conform studiului făcut de ECOPOLIS și Institutul ”Marius Nasta”.
Beatrice Mahler, Manager Institutul ”Marius Nasta”: ”În perioada în care particule de materie 2,5 cresc cu 10µg/m³ într-o lună, numărul de internări datorită acestor afecțiuni respiratorii crește cu până la 1.000 de cazuri. Numărul de internări de cauze cardiovasculare crește până la 1.200, poate să crească, iar accidentele vasculare cu 10. Relativ puține, dacă ne uităm la număr, dar extrem de importantă pentru sănătatea pacienților.”
Dragoș Văiceanu, cercetător științific, medic specialist pneumolog Institutul „Marius Nasta”: ”Am adunat deja datele pentru 10 mari orașe din țară, date despre poluare și date despre afecțiunile respiratorii și cardiovasculare și sperăm să venim cât mai repede cu un nou articol.”
Costul internărilor pacienților cu afecțiuni respiratorii induse de poluare ajunge la aproape 2 milioane de lei pe lună. Cheltuielile medii de spitalizare pe zi depășesc 1.500 lei pentru un pacient internat într-o secție de pneumologie.
Oana Neneciu, Ecopolis: ”E nevoie de colaborare între autoritățile de mediu și cele de sănătate.”
Bucureștiul și județul Ilfov, rămân printre cele mai poluate zone din România
Carmen Elena Prodan, expert în cadrul direcției de mediu de la Primăria Municipiului București: ”Fiecare dintre noi putem face ceva astfel încât să respirăm aer mai curat. Fiecare putem lăsa măcar o zi/săptămână mașină, fiecare dintre noi putem folosi mijloace alternative pentru deplasare, putem folosi mijloacele de transport în comun, bicicleta sau mijloace mai puțin poluante.”
Ciprian Ciucu, primarul Sectorului 6: ”Noi am recuperat zeci de hectare de spații care erau pline de deșeuri și le-am transformat în spații verzi. Am monitorizăm mult mai drastic șantierele de construcții. Încurajăm sportul prin biciclete, făcând parcări de biciclete. Este nevoie de o acțiune concentrată, inclusiv a Guvernului și a Primăriei Capitalei, cu o strategie pentru schimbarea comportamentului de mobilitate în București, de pe auto individual către transportul în comun și alternativ.”
Radu-Nicolae Mihaiu, primarul Sectorului 2: ”Avem, de altfel, peste 30 de hectare în spațiu verde. O altă măsură importantă este aceea de reducere a traficului de mașini. O să finalizăm lunile acestea un studiu de fezabilitate pentru 36km de piste de biciclete, așa încât oamenii să poată merge la birou cu bicicleta, sigur, în siguranță. Atunci când se construiesc multe apartamente lângă locurile de parcare pe care le cere legea, să le cerem dezvoltatorilor să construiască o școală, o grădiniță, o creșă, așa încât oamenii să nu trebuiască să meargă departe.”
Datele oficiale arată că poluarea poate scădea consistent în momentul în care oamenii nu mai folosesc mașinile. De exemplu, în perioada de izolare totală din timpul pandemiei, aprilie-mai 2020, spitalizările pentru boli respiratorii și cardiovasculare au scăzut cu până 85% față de anul precedent, potrivit Raportului realizat de Ecopolis și spitalul Marius Nasta.