Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Prețurile biletelor de avion au explodat. Consiliul Concurenței a început anchetarea companiilor aeriene din România

Consiliul Concurenței anchetează companiile aeriene din România, după ce prețurile biletelor de avion au explodat în ultima perioadă. Șeful instituției a anunțat că analiza pe care a cerut-o vizează modul în care companiile aeriene stabilesc nivelul preţurilor biletelor de avion pentru rutele care au plecare din România. Autoritatea de control vrea să afle de ce s-au scumpit foarte mult biletele de avion după ieşirea Blue Air de pe piaţă şi după ce Tarom a renunțat la operarea unor curse aeriene.

Autoritatea de concurenţă va analiza structura pieţei serviciilor de transport aerian de călători din România, dar şi mecanismele de funcţionare ale acesteia. Vor fi analizate cererea şi oferta de pe piaţă, cât de transparent stabilesc companiile aeriene prețurile biletelor de avion și cum se face ajustarea dinamică a tarifelor. La finalul anchetei, Consiliul Concurenței va propune măsuri prin care consumatorii să nu fie induși în eroare cu privire la prețurile afișate pe site-urile specializate.

Președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, a vorbit în direct la Euronews România despre subiect. El a precizat că este vorba despre o investigație abia începută și ar putea dura chiar și jumătate de an până la concluzii.

Scumpirea biletelor de avion, anchetată

Șeful Consiliului Concurenței: „Nu exclud posibilitatea de a fi comportamente ilegale ale companiilor”

Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței: „Exact cum ați spus și dvs, vedem o creștere a prețului. Ea - în parte - poate fi explicată prin faptul că avem mai puțini operatori, din păcate, Blue Air nu mai operează, Tarom-ul merge și el la o capacitate mai restrânsă. Dar vrem să înțelegem dacă numai restrângerea concurenței explică această creștere a prețurilor sau sunt și alți factori”.

Vorbim de o scumpire procentuală de două cifre?

Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței: „Da, cu siguranță. Scumpirile din ultima perioadă, da, sunt într-adevăr cu cifre, da, nu mai mult de atât, dar mult peste inflație. Nu putem vorbi nici de combustibili, care nu au mai crescut în ultima vreme... E o investigație pe care acum o începem, deci va dura câteva luni până când vom avea concluzii. Vedem dacă sunt probleme de funcționare a pieței, sunt lucruri care pot fi rezolvate printr-o mai bună reglementare sau nu exclud și posibilitatea de a fi comportamente ilegale ale companiilor”.

Ce suspiciuni aveți?

Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței: „Nu am. Repet, vedem cifrele și trebuie să găsim explicații pentru ele. Explicațiile astea pot să fie legate de mecanisme de funcționare a pieței și vedem cum putem să îmbunătățim reglementarea pieței, dar pot fi și comportamente incorecte ale companiilor, în sensul unor înțelegeri sau coordonări ale comportamentului.

Sunt mai multe lucruri la care o să ne uităm. E și modul cum evoluează prețurile pentru aceeași cursă, deci tarifele dinamice, programarea-anularea curselor, deci sunt o serie de lucruri care se întâmplă în acea piață dincolo de - să spunem - cele tradiționale la care ne uităm noi - dacă există înțelegeri, dacă există coordonare în comportamentul unor companii”, a precizat acesta într-o intervenție în direct la Euronews.

Șeful Consiliului Concurenței a vorbit și despre eventuale măsuri care ar putea fi luate, ajungându-se inclusiv la sancțiuni ale companiilor aeriene aplicate la cifra de afaceri.

Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței: „Pot fi măsuri pe care să le luăm noi sau să le poată lua alte autorități sau, dacă avem indicii de încălcare a legii, atunci vom aplica sancțiuni. Dacă dăm amendă pentru încălcarea Legii concurenței, amenzile pot să ajungă până la 10% din cifra de afaceri din România. Ne uităm la Ryan Air și Wizzair care nu sunt companii românești și atunci ne vom uita - dacă se ajunge la sancțiuni - la cifra lor de afaceri pe România”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE