ECONOMIE
OCDE: Europa va fi cea mai afectată de încetinirea economiei mondiale
Economia mondială ar urma să evite intrarea în recesiune anul următor, însă cea mai gravă criză energetică de după 1970 va declanşa o încetinire semnificativă, iar Europa va fi cea mai afectată, a prognozat marţi Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE).
Antreprenoarea Elizabeth Holmes, fondatoarea start-up-ului Theranos, condamnată la 11 ani de închisoare pentru fraudă
Antreprenoarea americană Elizabeth Holmes a fost condamnată la 11 ani și trei luni de închisoare pentru că a fraudat investitorii din startup-ul ei de testare a sângelui, Theranos, care a fost evaluat cândva la 9 miliarde de euro
Statele Unite îi revocă Rusiei statutul de ţară cu economie de piaţă. Care vor fi consecințele
Departamentul de Comerţ al Statelor Unite a anunţat joi că nu va mai trata Rusia ca pe o ţară cu economie de piaţă, revocând statutul acordat în urmă cu două decenii care limita calculul taxelor antidumping asupra mărfurilor ruseşti.
Germania nu permite vânzarea unei fabrici de microcipuri către China. Care a fost explicația ministrului Economiei
Guvernul german a blocat vânzarea unei fabrici de cipuri către China. Măsura a venit la scurt timp după intrarea unei firme chinezești în acționariatul unui terminal al portului Hamburg, cel mai mare din Germania.
Banca Mondială: Dezvoltarea României în ultimele trei decenii a fost impresionantă
Dezvoltarea României în ultimele trei decenii a fost impresionantă, a declarat, luni, Anna Bjerde, vicepreşedintele Băncii Mondiale pentru Europa şi Asia Centrală România, care a vizitat România pentru celebrarea a 30 de ani de parteneriat.
Inflația în zona euro a urcat la un nou record de 10,7% în octombrie
Se estimează că inflația în zona euro a atins un nou nivel record de 10,7% în octombrie. Dacă va fi confirmată mai târziu în noiembrie de Eurostat, agenția oficială de statistică a blocului comunitar, aceasta ar fi prima dată când inflația va depăși pragul de 10%.
Tot mai mult cash fără acoperire. Aproape 582 de milioane de lei în numerar circulă în România
De la o lună la alta, în România circulă mai mulți bani cash. Numerarul aflat în circulație s-a majorat puțin în septembrie față de luna august și cu peste 8% față de aceeași perioadă a anului trecut.
Britanicii, speriați de nunțile care devin tot mai scumpe
Costurile tot mai mari îi afectează și pe britanicii care își planifică nunta în viitorul apropiat. În Marea Britanie, prețurile crescute au creat un val de temeri și nesiguranță în rândul celor care urmează să se căsătorească în următoarea perioadă.
Câciu: Intrarea României în Spaţiul Schengen ar putea avea un impact pozitiv de 0,5 puncte procentuale la creşterea economică
Intrarea României în Spaţiul Schengen ar putea avea un impact pozitiv de 0,5 puncte procentuale la creşterea economică pe care o înregistrează ţara noastră, susţine ministrul Finanţelor, Adrian Câciu.
Șefa FMI anunță perspective sumbre din cauza războiului din Ucraina. „Riscurile de recesiune sunt în creștere”
Fondul Monetar Internațional și-a redus din nou proiecțiile privind creșterea economică mondială în 2023, după ce a estimat o creștere economică mondială mai mică cu 4.000 de miliarde de dolari până în 2026.
Marea Britanie renunță la reducerea impozitelor pentru cei bogați
Guvernul britanic a renunțat la planurile de reducere a impozitului pe venit pentru persoanele cu venituri mari, parte a unui pachet de reduceri nefinanțate care a provocat turbulențe pe piețele financiare și a dus lira sterlină la minime record.
Marea Britanie: Mii de britanici au ieşit în stradă pentru a protesta faţă de creşterea costului vieţii
Mii de britanici au ieşit sâmbătă în stradă pentru a protesta împotriva creşterii costului vieţii, în timp ce guvernul se luptă cu politica fiscală, după o săptămână de haos pe pieţele financiare.
Avertismentul șefului Băncii Mondiale. O recesiune în Europa pare tot mai probabilă
Preşedintele Băncii Mondiale, David Malpass, a avertizat că diversificarea producției de energie la nivel global ar putea dura câțiva ani, motiv pentru care riscul stagflației sau al unei perioade cu inflație ridicată și cu o creștere redusă s-ar putea prelungi.
Italia înrăutăţeşte previziunile privind evoluţia economiei în 2023 din cauza crizei energetice
Guvernul premierului italian Mario Draghi, aflat la final de mandat, a înrăutăţit miercuri previziunile privind creşterea economiei ţării la 0,6% în 2023, din cauza costurilor ridicate cu energia, dar a afirmat că nivelul solid al veniturilor încă va asigura o îmbunătăţire a finanţelor publice.
Banca Centrală Europeană, despre încetinirea economiei: Va duce la o potenţială creştere a insolvenţelor
Vicepreşedintele Băncii Centrale Europene spune că băncile din zona euro vor trebui să-şi majoreze provizioanele pentru a face faţă consecinţelor încetinirii economiei, din cauza efectelor negative ale invadării Ucrainei de către Rusia, potrivit Reuters.
Criza economică din Liban: Numeroase persoane înarmate au jefuit o serie de bănci pentru a-și recupera economiile
Libanul se confruntă cu proteste masive antiguvernamentale, pe fondul scăderii monedei naționale la un minim istoric, față de dolarul american. Recesiunea economică din țară a declanșat o serie atacuri armate asupra băncilor de către clienții furioși, care vor să-și recupereze economiile înghețate.
Economie la căldură și în școli. În unele unități de învățământ din Brașov ar putea fi maximum 19°C în clasă
La iarnă, elevii din Brașov ar putea învăța la temperaturi de 19 grade în clasă. Școlile încearcă să reducă facturile la utilități, iar părinții se pregătesc să trimită copiii cu o haină în plus în sălile de clasă.
Comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni, crede că plafonarea preţurilor la energie va duce la diminuarea inflaţiei în 2023
Inflaţia în Europa ar trebui să se modereze în 2023 dacă măsurile luate pentru a plafona preţurile la petrolul şi gazele naturale ruseşti se vor dovedi eficiente, a declarat sâmbătă comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni.
Floarea-soarelui, recoltată de hoți. Aproape 5 tone au fost furate în Giurgiu
În ultimele săptămâni, mai mulți fermieri din două județe au constatat că floarea soarelui pe care au cultivat-o pe hectare întregi a fost recoltată de către hoți. În Băneasa, Giurgiu, hoții au furat aproape 5 tone de floarea soarelui.