ECONOMIE
Soluția pentru a scăpa de facturile mari la energie. O casă pasivă consumă doar 10% din energia consumată de o casă normală
Casele pasive sunt una dintre soluțiile propuse de specialiști pentru a scăpa de facturile mari la energie. O astfel de investiție, deși consistentă, ar putea reduce cheltuielile lunare, chiar și cu 90%.
România, în topul țărilor europene cu creștere economică în ultimul trimestru din 2022
România se numără printre cele patru state europene care au înregistrat un avans al economiei în ultimele trei luni ale anului 2022, în contextul în care economia zonei euro a stagnat, iar PIB-ul Uniunii Europene s-a contractat.
România vrea să devină un jucător important în domeniul semiconductorilor în UE. Ministrul Economiei: ”Există resurse din punct de vedere al capitalului uman”
Dependența Uniunii Europene de semiconductorii importați de la companii asiatice sunt subiecte care preocupă blocul comunitar. În acest context, România își propune să devină un jucător important la nivel european în acest domeniu, a declarat ministrul Economiei, Florin Spătaru.
UE evită „la limită” recesiunea după ce a fost depășit vârful inflației. Previziunile Comisiei Europene pe fondul scăderii prețului gazelor
Economia Uniunii Europene urmează să evite „la limită” recesiunea în 2023, în condițiile în care inflația și prețul gazului continuă să scadă, ceea ce anticipează o performanță economică peste așteptări, arată cea mai recentă previziune a Comisiei Europene, citată de Euronews.com.
România consumă mai mult decât produce. În 2022, importurile României au depășit pragul de 100 de miliarde de euro
Pentru prima dată în ultimii 30 de ani, importurile României au depășit 100 de miliarde de euro, iar creșterile de prețuri au contribuit din plin, pentru că scumpirile se transmit de la o țară la alta. Din păcate, România este dependentă de importuri.
Reuniune extraordinară a Consiliului European, între 9-10 februarie. Ce teme vor fi discutate
Consiliul European se reuneşte în şedinţă extraordinară în zilele de 9-10 februarie 2023, la Bruxelles, pe agenda discuţiilor aflându-se teme precum migraţia, agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei, situaţia economică din UE.
O nouă lovitură pentru Turcia: Ar putea intra într-o perioadă de criză economică și financiară, în urma cutremurului. Cum ar putea fi afectată România
După cutremurul devastator, Turcia va intra într-o perioadă de criză economică și financiară, este de părere analistul economic Dragoș Cabat. Nu ar fi o premieră. Țara este afectată des de cutremure și, de fiecare dată, economia și finanțele Turciei suferă puternic.
România a avut o creștere economică de 4,9% în 2022. Nicolae Ciucă: Este egală cu valoarea PIB din 2002
România a încheiat anul 2022 cu o creștere economică de 4,9%, peste estimarea oficială a Comisiei Naționale de Prognoză, de 4,6%. Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că este vorba despre un „avans semnificativ”, echivalentul a 50 de miliarde de euro.
ONU: Economia mondială va încetini în 2023, dar se va redresa în 2024
Creşterea economiei mondiale ar urma să încetinească anul acesta la 1,9%, de la un nivel estimat de 3% în 2022, din cauza efectelor pandemiei, a invadării Ucrainei de către Rusia, a inflaţiei ridicate şi a crizei climatice.
Cum să economisești bani eficient. Aplicațiile care vă pot ajuta să vă gestionați mai bine finanțele
Pe măsură ce inflația ridicată își pune amprenta și stoarce bugetele gospodăriilor, mulți oameni apelează la aplicații de gestionare a banilor pentru a-și supraveghea îndeaproape finanțele.
Kristalina Georgieva (FMI): Perspectivele economice sunt mai puţin sumbre decât se credea în urmă cu câteva luni
Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a declarat vineri că perspectivele economice sunt mai puţin sumbre decât se credea în urmă cu câteva luni.
Analiză Eurostat: Zona metropolitană din Cluj este din ce în ce mai prosperă
Atunci când vorbim despre creșterea economică, ne referim de obicei la zona București Ilfov, cea mai mare concentrare economică și demografică. Dar și alte zone metropolitane vin din urmă, și recuperează decalajul pe care îl aveau față de alte orașe ale Europei.
Ministrul Energiei: România este interesată să activeze în cadrul The World Green Economy Organization
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, anunţă că i-a transmis directorului general al The World Green Economy Organization, AbdulRahim Sultan, că România este interesată să activeze în cadrul organizaţiei, pentru a accelera procesul de trecere la o economie verde şi sustenabilă.
Mai puțin de jumătate dintre români spun că se descurcă bine cu banii. 70% au redus cheltuielile în 2022
Mai puțin de jumămate dintre români (45%) spun că, în general, se descurcă din punct de vedere financiar, iar 18% susţin că au tot ce le trebuie, arată datele celui mai recent sondaj IRES.
Secretarul general al OCDE: Performanţa economică a României, în ultimii ani, foarte impresionantă
Performanţa economică a României, în ultimii ani, a fost foarte impresionantă, a declarat joi secretarul general al OCDE, Matthias Cormann, în cadrul unei declaraţii de presă comune susţinute alături de premierul Nicolae Ciucă.
OCDE: Europa va fi cea mai afectată de încetinirea economiei mondiale
Economia mondială ar urma să evite intrarea în recesiune anul următor, însă cea mai gravă criză energetică de după 1970 va declanşa o încetinire semnificativă, iar Europa va fi cea mai afectată, a prognozat marţi Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE).
Antreprenoarea Elizabeth Holmes, fondatoarea start-up-ului Theranos, condamnată la 11 ani de închisoare pentru fraudă
Antreprenoarea americană Elizabeth Holmes a fost condamnată la 11 ani și trei luni de închisoare pentru că a fraudat investitorii din startup-ul ei de testare a sângelui, Theranos, care a fost evaluat cândva la 9 miliarde de euro
Statele Unite îi revocă Rusiei statutul de ţară cu economie de piaţă. Care vor fi consecințele
Departamentul de Comerţ al Statelor Unite a anunţat joi că nu va mai trata Rusia ca pe o ţară cu economie de piaţă, revocând statutul acordat în urmă cu două decenii care limita calculul taxelor antidumping asupra mărfurilor ruseşti.
Germania nu permite vânzarea unei fabrici de microcipuri către China. Care a fost explicația ministrului Economiei
Guvernul german a blocat vânzarea unei fabrici de cipuri către China. Măsura a venit la scurt timp după intrarea unei firme chinezești în acționariatul unui terminal al portului Hamburg, cel mai mare din Germania.
Banca Mondială: Dezvoltarea României în ultimele trei decenii a fost impresionantă
Dezvoltarea României în ultimele trei decenii a fost impresionantă, a declarat, luni, Anna Bjerde, vicepreşedintele Băncii Mondiale pentru Europa şi Asia Centrală România, care a vizitat România pentru celebrarea a 30 de ani de parteneriat.