Economia britanică se va confrunta cu cea mai lungă recesiune din ultimii o sută de ani, a anunțat guvernatorul Băncii Angliei. “Vin vremuri dificile”, a avertizat Andrew Bailey, care a precizat că economia britanică va începe să se recupereze abia în anul 2024.
Banca Angliei a operat o nouă majorare a dobânzii-cheie, care a ajuns la nivelul record de 3 la sută. Este cea mai mare creștere din ultimele trei decenii, în situația în care inflația a depășit nivelul de 10 la sută, maximul din ultimii 40 de ani. Pe lângă scumpirea energiei, prețul alimentelor a crescut cu aproape 15 la sută, inclusiv a produselor de bază cum ar fi carnea, pâinea, laptele și ouăle.
„Astăzi am majorat rata dobânzii bancare cu 0,75 puncte procentuale, până la 3%. Aceasta este cea de-a opta creștere consecutivă a ratei dobânzii bancare din decembrie anul trecut. În această perioadă, am majorat ratele cu un total de 2,9 puncte procentuale. Acestea sunt schimbări mari. Ele au un impact real asupra vieții oamenilor. Așadar, de ce o facem? Și de ce o facem acum, când atât de mulți oameni se luptă deja cu prețuri mai mari la energie și alimente, dar și cu alte facturi? Ei bine, e simplu, creștem rata dobânzii bancare pentru că inflația este prea mare. Și este de datoria băncii să o reducă”, a declarat Andrew Bailey, guvernatorul Băncii Angliei.
Marea Britanie a înregistrat cel mai sever declin al economiei din ultimii peste 300 de ani în 2020, când s-a confruntat cu impactul pandemiei de COVID-19, arată datele actualizate publicate luni de Oficiul Naţional de Statistică (ONS).
Scăderea de 11% în 2020 este cea mai mare din rândul G7 (principalele ţări industrializate din lume), depăşind Spania, care a raportat un recul de 10,8%.