Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a declarat vineri că perspectivele economice sunt mai puţin sumbre decât se credea în urmă cu câteva luni, transmite Reuters, citată de Agerpres.
Prezentă la cea de-a 53-a reuniune a Forumului Economic Mondial (WEF) de la Davos, Elveţia, Georgieva a explicat că ceea ce se îmbunătăţeşte este potenţialul pentru majorarea creşterii Chinei, a doua economie mondială, iar acum FMI se aşteaptă la un avans al PIB-ul statului asiatic de 4,4% în 2023.
Totuşi, a atras atenţia şeful FMI, nu se întrevede „o îmbunătăţire drastică” a actualelor previziuni ale FMI, privind o creştere a economiei mondiale de 2,7% în acest an.
Războiul din Ucraina rămâne „un risc extraordinar”
Georgieva a avertizat că războiul din Ucraina rămâne „un risc extraordinar” la adresa încrederii în economie, în special în Europa.
Conform agenţiei EFE, în ultima zi a ediţiei de anul acesta a Forumului de la Davos, Georgieva a analizat, împreună cu preşedintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, guvernatorul băncii centrale a Japoniei, Haruhiko Kuroda, şi ministrul francez de Finanţe, Bruno le Maire, politicile necesare pentru impulsionarea creşterii la nivel mondial.
Fără a dori să se arate „nici foarte optimistă, nici foarte pesimistă”, Georgieva a avertizat în legătură cu riscuri precum incertitudinile privind evoluţia inflaţiei, care are o tendinţă de scădere ce ar putea fi inversată, şi întreruperile din lanţurile de aprovizionare, unul dintre efectele războiului din Ucraina, ce a impactat din plin comerţul, motor de creştere în ultimele decenii.
Lagarde, care săptămâna aceasta a reiterat la Forumul de la Davos că inflaţia „continuă să fie la niveluri foarte ridicate”, a recunoscut, de asemenea, „anumite îmbunătăţiri”, şi a admis că situaţia „nu este atât de rea precum se estima”, deşi anul 2022 a fost „extrem de ciudat”, cu rate de creştere neobişnuite.
China s-a trezit, speră să crească cu 5,5% şi este clar că politica sa „Covid zero” va provoca multe victime, dar va permite ţării să revină pe calea creşterii, a semnalat ea. Şi, normal, asta va impulsiona în sus preţurile la energie şi, ca atare, va afecta inflaţia, odată ce ţara asiatică va începe să îşi majoreze cererea.
Le Maire a subliniat, de asemenea, urgenţa „finalizării războiului din Ucraina, care nu este un conflict regional, ci mondial şi are impact direct asupra preţurilor materiilor prime şi energiei, în afară de faptul că reprezintă o ameninţare pentru valorile comune europene”.