Știrea inițială: Prăbușirea acțiunilor Credit Suisse a intensificat temerile investitorilor și guvernelor legate de declanșarea unei crize globale. Banca Centrală Elvețiană a anunțat că este dispusă să sprijine gigantul financiar și va împrumuta Credit Suisse cu până la 54 de miliarde de dolari, pentru a-și consolida lichiditățile și a menține încrederea investitorilor. Vestea aduce puțină liniște în piață, dar pericolul încă nu a trecut.
Acțiunile Credit Suisse au urcat cu peste 30%
Acțiunile Credit Suisse au urcat cu peste 30% la deschiderea piețelor joi dimineață, investitorii părând să fie liniștiți după ce Banca Centrală a Elveției a oferit un colac de salvare. Acțiunile băncii erau în creștere cu aproximativ 23% în jurul orei 10:00, ora Europei Centrale, potrivit The Washington Post.
Banca Centrală a Elveției salvează Credit Suisse
Revenirea a venit după ce Credit Suisse a declarat joi dimineață că va împrumuta până la 53,7 miliarde de dolari de la Banca Centrală a Elveției pentru a-și susține activitatea, pe fondul temerilor continue de contagiune a pieței ca urmare a prăbușirii Silicon Valley Bank (SVB). Banca elvețiană este mult mai mare și mai implicată în sistemul financiar global decât SVB și Signature Bank of New York.
Ministrul britanic de Finanțe consideră „încurajatoare” evoluțiile din Elveția
Jeremy Hunt, ministrul de Finanțe al Marii Britanii, a calificat joi dimineață veștile din Elveția drept „încurajatoare”.
„Evident, urmăresc situația. Guvernatorul Băncii Angliei o urmărește foarte atent”, a declarat Hunt pentru Sky News. El a refuzat să facă alte comentarii ca răspuns la întrebările privind nivelul de îngrijorare, inclusiv pentru contagiunea pe piețele britanice.
„Cred că veștile pe care le-am auzit de la autoritățile elvețiene în această dimineață sunt încurajatoare, dar nu voi spune mai mult decât atât”, a spus el.
Scădere record a acțiunilor
Măsura confirmă o promisiune anterioară a autorităților elvețiene de reglementare, de a interveni dacă va fi necesar, mai ales după ce acțiunile băncii au înregistrat o scădere record de 24%.
Intervenția a venit însă prea târziu pentru a împiedica scăderea Bursei de pe Wall Street la închiderea ședinței. Indicele Dow Jones a scăzut cu 0,9%.
De altfel, scăderea încrederii în instituțiile financiare globale a fost declanșată de falimentul bancar din Statele Unite al Silicon Valley Bank. Efectul de domino a dus la vânzarea unui număr semnificativ de acțiuni bancare în întreaga Europă, în special la Credit Suisse.
Daniel Rodrigues, proprietar de cont la Credit Suisse: "Astăzi voi urmări știrile, voi vedea cum evoluează situația și, da, dacă voi vedea că se înrăutățește, va trebui să mă decid dacă îmi voi muta banii la o altă bancă."
Renate, proprietar de cont la Credit Suisse: "Cred că există o lipsă de încredere care a dus la acest lucru. În ceea ce privește încrederea, eu sunt convinsă în acest moment, deoarece, așa cum spunem noi, este o bancă prea mare pentru a da faliment."
Investitorii se așteaptă la o evoluție oscilantă în următoarele 24 de ore. Pe piețele din Asia-Pacific, indicele Nikkei a scăzut cu aproape 2% la deschidere, din cauza situației în care se află Credit Suisse.