Raportul privind recalcularea pensiilor speciale a fost adoptat de comisiile reunite din Senat, iar votul final va avea loc miercuri.
Majoritatea voturilor exprimate au fost "pentru", înregistrându-se şi nouă voturi împotrivă şi abţineri. Senatorii AUR s-au abţinut de la vot, transmite Agerpres.
UPDATE Pensiile speciale, aproape de votul final
Raportul privind recalcularea pensiilor speciale a fost adoptat de comisiile reunite din Senat, iar votul final va avea loc miercuri.
Potrivit principalelor amendamente adoptate, pensiile care depășesc valoarea salariului mediu brut vor fi impozitate cu 15 procente, nu vor mai putea fi cumulate mai multe pensii speciale, iar valoarea pensiilor speciale nu va mai putea depăși salariul avut în perioada de activitate.
ȘTIREA INIȚIALĂ
Proiectul modificării pensiilor speciale intră în Senat într-o formă revizuită. Mai exact, reducerea cheltuielilor cu pensiile şi indemnizațiile de serviciu, jalon inclus în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.
Modificările propuse de Guvern vizează calculul pensiilor de serviciu plecând de la vechimea în specialitate, reducerea procentului de calcul raportat la venitul obţinut, stagiul de contributivitate minim fiind similar celui aplicat în sistemul public de pensii, transmite Agerpres.
„Nicio pensie de serviciu nu va putea să mai depăşească veniturile obţinute în perioada activă, pensiile de serviciu urmând să fie calculate în funcţie de contributivitate”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.
Preşedintele Klaus Iohannis a spus săptămâna trecută că proiectul de lege referitor la pensii trebuie să vizeze un sistem de pensii corect, echitabil şi sustenabil.
Dacă, proiectul de reformă a legii pensiilor nu va fi adoptat, România ar pierde 700 de milioane de euro, din totalul de 3,1 miliarde, cât înseamnă a treia cerere de plată.
Preşedintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, consideră că România nu pierde niciun euro din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, iar legea privind reforma pensiilor speciale trebuie să fie făcută ţinând cont de realităţile din acest moment.
Termenul de adoptare tacită în Senat se împlineşte pe 31 martie.