Articole scrise de Euronews
INTERVIU István Téglás: Actorul trebuie uneori să fie scos din zona sa de siguranță. Este și acest lucru parte din actul teatral
István Téglás este unul dintre cei mai apreciați actori români ai momentului, cu un parcurs artistic impecabil în teatru, dar și-n cinematografie. Cel mai recent rol al său este în noua adaptare după Cehov, Pescărușul, în regia lui Eugen Jebeleanu, la Teatrul Național din București
Alexandru Belc: Metronom este un film de dragoste, despre iubire. Nu e un film despre comunism
Regizorul Alexandru Belc a câştigat premiul de regie în cadrul Un Certain Regard la Cannes, pentru filmul Metronom. Filmul spune povestea a doi liceeni care se iubesc şi scriu către emisiunea Metronom, la Europa Liberă, în timp ce Ţiriac şi Năstase joacă Finala Cupei Davis împotriva SUA în 1972
Aproape 60.000 de români au văzut în cinematografe filmul „Top Gun: Maverick”
„Top Gun: Maverick”, o continuare a celebrului film lansat acum 36 de ani, cu Tom Cruise în rolul principal, se bucură de succes și în România. Filmul a debutat pe primul loc în box office cu încasări 1,6 milioane de lei, doar în weekend. Aproape 60.000 de români l-au văzut deja în cinematografe.
„Extraterestrul care își dorea ca amintire o pijama” și „Povestea regelui supărat pe clovn”. Povești inspirate din viața copiilor „abandonați” de părinți
„Extraterestrul care își dorea ca amintire o pijama” și „Povestea regelui supărat pe clovn” sunt numele a două piese de teatru pentru copii, scrise de poetul, scriitorul și dramaturgul Matei Vișniec.
INTERVIU Ada Galeș: Pescărușul este un spectacol expresionist, este un spectacol critic. Am simțit că fac Artă
Celebra piesă clasică Pescărușul este, de această dată, abordată într-o manieră cel puțin surprinzătoare pentru public. Timp de trei ore, regizorul Eugen Jebeleanu a reușit să îmbine teatrul și filmul, pe aceeași scenă. Este un teatru al vulnerabilităților și al frământărilor
Festivalul de Teatru de la Sibiu începe pe 24 iunie. Dramaturgul Matei Vișniec - unul dintre cei mai apreciați autori de teatru prezenți la celebrul festival
Cea de-a 29-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, unul dintre cele mai importante evenimente culturale din Europa, începe pe 24 iunie. În acest an, sunt așteptați peste 3.300 de participanți care vor lua parte la cele 575 de evenimente programate.
București | „Life Will Win”, concert caritabil pentru strângerea de fonduri pentru Ucraina
Concertul caritabil de la Bucureşti are loc în această seară, de la ora 19.00, în Piaţa „George Enescu”. Bucureştiul se alătură oraşelor europene care găzduiesc turneul european „Life Will Win”, cu scopul strângerii de fonduri pentru dotarea spitalelor din Ucraina.
FITS | Răzvan Mazilu, regizorul „Operei de trei parale”: „Cred că tot ceea ce vezi la teatru trebuie să-ți transfigureze viața și existența pentru câteva clipe”
Opera de trei parale este una dintre piesele de teatru fenomen ale secolului al XX-lea. Anul acesta, la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, publicul a putut să se bucure de o repunere în scenă a faimoasei lucrări, în regia lui Răzvan Mazilu.
FITS | Ce înseamnă frumusețea, tema Festivalului de la Sibiu, pentru artiștii îndrăgitei trupe rock Cargo
Piața Mare din Sibiu a fost, pe perioada Festivalului de Teatru, nu doar locul ideal pentru evenimente teatrale spectaculoase sau momente de acrobație, ci și locul unde iubitorii de muzică și-au putut întâlni artiștii preferați.
Gorillaz, la Electric Castle. Festivalul de la Bonțida se încheie în această seară
Încă o noapte electrizantă s-a încheiat la Electric Castle. Trupa Gorillaz a adus, aseară, lacrimi de bucurie pe chipurile oamenilor prezenți. Zecile de mii de fani au dansat fără oprire și au cântat melodiile alături de idolii lor.
Roba și bijuteriile Reginei Angliei. Obiecte de la încoronarea din 1953, expuse la Windsor
Cele mai de preț bijuterii ale Reginei Elisabeta a-II-a sunt cele pe care le-a purtat la încoronare, în anul 1953. Șapte decenii mai târziu, bijuteriile sunt expuse publicului britanic. Rochia și roba pe care Regina le-a purtat la momentul încoronării sunt și ele parte din expoziție.
Ultima fotografie a lui Eminescu, adjudecată pentru suma de 6.000 euro
Una dintre cele patru fotografii cunoscute care îl înfățișează pe Mihai Eminescu a fost adjudecată, pentru suma de 6.000 de euro. Este o fotografie rară, mult așteptată de colecționari. Tot în cadrul licitației, au fost expuse și fotografii ale Reginei Maria sau ale unor autori români celebri.
Artele de pe Drumul Mătăsii. 13 artiști din Isfahan, Iran, 13 meșteșuguri cu tradiție
Meșteșugurile lor vin de departe din istorie. Mai exact, din vremurile când Drumul Mătăsii era cea mai importantă rută, nu doar comercială, ci și de transmitere a tradițiilor și a culturii orientale. Zilele acestea, la București, 13 artizani provenind din orașul Isfahan, Iran, și-au prezentat arta.
Arta - simplă pasiune sau investiție. Investițiile în artă, considerate printre cele mai sigure
Arta e una dintre cele mai sigure investiții. A dovedit-o istoria, dar și perioada pandemiei, când numărul de tranzacții a crescut. Vânzările în cadrul licitațiilor sunt tot mai căutate, spun specialiștii.
Mâinile care modelează albul. Povestea Mariei Rădulescu, ipsosar de peste jumătate de secol
Are 86 de ani. Este ipsosar, o profesie pe cale de dispariție. Lucrează cu ipsos de peste jumătate de secol, într-un atelier mic, pe strada Griviței, în București. Mâinile îi sunt mereu albe, de la pulbere.
Fotografiile unei tinere Principese. Imaginile au fost realizate în tinerețea Reginei Maria
Regina Maria a fost și este una dintre cele mai îndrăgite personalități ale istoriei României. Multe dintre fotografiile care o înfățișează sunt un martor în plus al iubirii pe care aceasta a avut-o pentru țara sa de adopție.
Povestea lui Arlette Coposu, soția lui Corneliu Coposu, închisă timp de 14 ani în penitenciarele comuniste
Printre cei urmăriți și încarcerați de comuniști, s-a numărat și Seniorul Corneliu Coposu, la acel moment secretar general adjunct al PNȚ. A doua zi după arestare, soția sa, Arlette Coposu, era dată afară din casă de comuniști, ulterior, arestată și ea în urma unui proces fabricat, în 1950.
Costume istorice la Festivalul Getodava. Daci, romani, gladiatori și sânzâiene pe stăzile din Iași
Paradă inedită pe străzile din Iași cu daci, romani și gladiatori. Peste 170 de participanți readuc istoria în zilele noastre, iar în acest weekend vor reconstitui în capitala Moldovei lupte dintre daci și romani.