Meșteșugurile lor vin de departe din istorie. Mai exact, din vremurile când Drumul Mătăsii era cea mai importantă rută, nu doar comercială, ci și de transmitere a tradițiilor și a culturii orientale. Zilele acestea, la București, 13 artizani provenind din orașul Isfahan, Iran, și-au prezentat, fiecare, propria artă.
Culorile Persiei - cu alte cuvinte, o expoziție în care culoarea, formele, texturile și pietrele prețioase se îmbină perfect. Obiectele ieșite din mâinile artizanilor te duc cu gândul la atmosfera poveștilor din 1001 de nopți, dar și la istoriile și legendele de pe Drumul Mătăsii.
Artiștii prezenți la expoziția organizată la București provin din Isfahan, unul dintre cele mai spectaculoase orașe orientale, din punct de vedere arhitectural.
„Oamenii spun că orașul Isfahan este jumătate din lumea mare. Pentru că poți găsi orice în Isfahan. Așa cum vedeți, suntem 13 artiști care am venit să vă facem cunoștință cu arta noastră”, spune artistul Marjan Jafari.
„Dacă vrei să alegi ceva anume care să reprezinte cultura iraniană, orașul Isfahan este prima alegere. Sărbătorim 120 de ani de prietenie cu România și, cu această ocazie, credem că este momentul potrivit să expunem aici o parte din cultura iraniană, adică aceste meșteșuguri și această explozie de culoare pe care le vedeți în expoziție”, spune Seyed Hossein Sadat Meidani, ambasadorul Iranului la București.
Talent moștenit din familie
„Această artă a existat în familia mea timp de generații, am preluat-o de la tatăl meu. Din păcate, pe tata l-am pierdut anul trecut. Dar am moștenit de la el această artă valoroasă”, mărturisește artistul Behzad Fallahi.
„Șeherezada este personajul meu preferat. Este personajul din „1001 de nopți”. Este emblematic pentru istoriile din vremea Persiei. Și este personajul preferat, atunci când pictez”, completează artistul.
„Numele meu este Mohammadreza Talebi, sunt originar din Isfahan, Iran. Pictez așa de 26 de ani, pictez pe os de cămilă, dar și pe multe alte materiale”, spune artistul.
„Arta mea constă în aceste materiale și aceste matrițe. Aplic matrițele peste diverse culori și fac aceste modele, uneori folosesc chiar și patru culori. Uneori nu folosesc matrițe, ci pictez manual. Da, aceasta este arta mea, fie că folosesc matriță sau nu, ca în tehnica miniaturilor”, spune Ali Akbar Taebi, artist.
„Arta mea mă face foarte fericit. Este comoara mea. Sunt fericit pentru că am reușit să păstrez această tradiție, această artă, în familia mea”, spune artistul Mohammad Ebrahim Golriz Khatami.