Cele mai de preț bijuterii ale Reginei Elisabeta a-II-a, a Marii Britanii sunt cele pe care le-a purtat la încoronare, în anul 1953. Șapte decenii mai târziu, bijuteriile sunt expuse publicului britanic. Rochia și roba pe care Regina le-a purtat la momentul încoronării sunt și ele parte din expoziție.
Este o expoziție rară, dedicată încoronării Reginei Elisabeta a II-a, a Marii Britanii, o expoziție deschisă la una dintre reședințele familiei regale, Castelul Windsor.
În iunie 1953, 27 de milioane de britanici au urmărit la televizor încoronarea Elisabetei a II-a. Alte 11 milioane au ascultat ceremonia la radio. 70 de ani mai târziu, cele mai importante piese vestimentare și bijuterii de la momentul încoronării la Westminster Abbey sunt expuse pentru public. Sala Saint George, cea mai mare încăpere a castelului Windsor, găzduiește piesa centrală a expoziției: rochia Reginei. Este realizată din satin alb duchesa, fir de aur și argint și mătase de culoare pastel, decorată cu perle și cristale.
„Această rochie transmite foarte multe mesaje, prin modelul broderiilor, prin simbolurile și emblemele Regatului Unit și ale Commonwealth-ului. Și este, de asemenea, o piesă uimitoare din moda britanică a secolului al XX-lea, creată de unul dintre cei mai importanți designeri, de la acea vreme, din Regatul Unit, Norman Hartnell. Aceasta este lungimea clasică, prestabilită, pentru o robă. Lungimile pentru diferite piese erau prestabilite. Și materialele, asemenea. Existau tradiții vestimentare stabilite de dinainte”, spune Caroline de Guitaut”, curatoarea expoziției.
Bijuteriile Reginei Angliei
În expoziție, sunt prezentate și bijuteriile Reginei: colierul și cerceii de la ceremonia încoronării .
Colierul are 28 de diamante și a fost realizat în anul 1858 pentru o altă încoronare: cea a Reginei Victoria. Alături de bijuterii, se află și o serie de broșe, de mare importanță pentru călătoriile Reginei.
„Trandafirul simbolizează Anglia, narcisa, Țara Galilor, ciulinul reprezintă Scoția, trifoiul, Irlanda de Nord. De obicei, aceste broșe sunt purtate de Majestatea Sa Regina, atunci când lucrează sau vizitează anumite regiuni din Regatul Unit. Sunt, simbolic vorbind, un fel de emisari diplomatici”, adaugă Caroline de Guitaut”, curatoarea expoziției.
O parte a expoziției este rezervată fotografiilor și portretelor regale. Unul dintre tablourile emblematice al Casei Britanice este cel care o înfățișează pe Regină, în Sala Tronului.
„James Gunn, artistul care a realizat tabloul în care este înfățișată Regina în ziua încoronării, a avut rochia în atelierul său. Tocmai ca să se poată asigura că a pictat-o cu acuratețe. Fiecare detaliu este realizat cu acuratețea unei fotografii. Poziția Reginei în portret este postura tradițională a unui suveran al Marii Britanii”, încheie Caroline de Guitaut.
Expoziția „Încoronarea reginei” va fi deschisă, la Castelul Windsor, până pe 26 septembrie.