Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Vladimir Putin acuză Ucraina că a încercat să lovească centrala nucleară de la Kursk

Vladimir Putin a acuzat Ucraina că a încercat să lovească centrala nucleară din Kursk, situată în regiunea omonimă din Rusia, unde forțele ucrainene desfășoară o ofensivă intensă de două săptămâni, relatează AFP și Reuters.

Putin a declarat într-o ședință televizată cu membrii guvernului și guvernatorii regiunilor de graniță că „inamicul” a vizat centrala nucleară în timpul nopții.

El a menționat că Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a fost informată despre incident și că aceasta s-a angajat să trimită experți pentru a evalua situația. Putin a exprimat speranța că aceștia vor ajunge cât mai curând posibil.

Anterior în aceeași zi, un reprezentant al AIEA a anunțat că directorul general Rafael Grossi va vizita săptămâna viitoare centrala de la Kursk, situată la aproximativ 50 de kilometri de linia frontului dintre trupele ruse și ucrainene.

AIEA nu a menționat însă un atac ucrainean asupra centralei și, până acum, nu au apărut imagini care să confirme un astfel de eveniment, subliniază AFP.

Moscova avertizează despre riscul unei catastrofe nucleare

De câteva zile, autoritățile de la Moscova au avertizat despre riscul unei catastrofe nucleare în cazul unui atac asupra centralei, fără a oferi mai multe detalii.

AIEA a îndemnat ambele părți să manifeste „cea mai mare prudență” în jurul centralei pentru a preveni un posibil accident nuclear cu consecințe radiologice severe. Rafael Grossi a declarat că este în „contact direct” cu autoritățile relevante din ambele state.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE