Dacă Rusia folosește trupe nord-coreene împotriva Ucrainei, au existat mai multe dezbateri privind posibilitatea ca și ucrainenii să folosească trupe străine în acest război. Ba chiar au fost și propuneri directe, iar unele dintre ele au fost făcute de Emmanuel Macron.
Între timp, după ce s-a ajuns la concluzia că o astfel de variantă ar duce la escaladarea conflictului, se ia acum în calcul posibilitatea ca trupele străine să fie totuși trimise în Ucraina, însă doar după finalul războiului. Iar scopul lor ar fi acela de menținere a păcii.
O nouă variantă de trimitere a trupelor străine în Ucraina e gândită de Germania și Polonia
Propunerea i-a aparținut tot lui Emmanuel Macron, care va avea o întâlnire cu premierul Poloniei, Donald Tusk, la Varșovia, potrivit publicației Politico, care citează un diplomat din Uniunea Europeană și un oficial francez, sub protecția anonimatului. Cei doi spun că Franța și Polonia ar urma să propună ca țările europene să trimită în Ucraina în jur de 40.000 de militari, care să asigure operații de menținere a păcii. Iar Donald Tusk a precizat că negocierile de pace ar putea începe chiar în această iarnă.
Una dintre sursele citate spune însă că misiunile de menținere a păcii se iau, de obicei, în cadrul ONU sau al Organizației pentru Securitate și Cooperare din Europa. Cele două persoane susțin că această variantă „ar avea sens doar într-un format NATO”.
Zelenski cere de mult timp ca Ucraina să fie ajutată de trupe străine și i-a spus-o chiar și lui Friedrich Merz, despre care se spune că este viitorul cancelar al Germaniei.
„O să vă spun sincer, ne putem gândi și lucra la poziția lui Emmanuel Macron. Vă amintiți că el a propus ca trupele unei țări sau a alteia să fie prezente în unele teritorii din Ucraina, ceea ce ne-ar garanta securitatea chiar dacă Ucraina nu se află în NATO. Însă trebuie să avem o înțelegere clară înainte ca Ucraina să fie în UE și înainte ca Ucraina să fie în NATO”, a spus Zelenski.
Numai că polonezii exclud, pe moment, această variantă a trimiterii de trupe în Ucraina.
Între timp, ucrainenii s-au întâlnit și cu președintele ales al SUA, Donald Trump, care a spus că va pune capăt conflictului „în mai puțin de 24 de ore.” Însă nu a spus cum o va face. Trump a și admis că, sub președinția sa, Ucraina va primi „posibil” mai puțin sprijin.
Zelenski spune că este necesară mai întâi garanția de securitate, pentru ca apoi Ucraina să primească și invitația de a adera la NATO. Asta i-ar garanta faptul că nu va mai fi atacată de Rusia. În caz contrar, toate țările membre ar trebui să sară în sprijinul Ucrainei, conform articolului 5. Acesta rămâne un subiect delicat. Iar ucrainenii sunt din ce în ce mai conștienți că, în caz contrar, Rusia nu va fi determinată să-și oprească atacurile.
„Este foarte clar că încheierea războiului și obținerea păcii sunt posibile doar atunci când Ucraina este în NATO și în UE”, a spus vicepremierul ucrainean Olha Stefanișina.
Și ministrul polonez al Apărării, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, a subliniat că orice măsură de acest fel ar trebui să fie luată de NATO. Iar faptul că militarii din NATO ar putea fi trimiși pe front a fost admis și de șefa politicii externe a Uniunii Europene, Kaja Kallas, care a spus că „nu trebuie să excludem nimic.”
Donald Trump își menține și poziția ca SUA să poată ieși din NATO, „în mod absolut”, dacă unii membri ai NATO nu își ating obiectivele privind cheltuielile de apărare.
Unul dintre planurle lui Trump prevede ca Ucraina să-și suspende, timp de 20 de ani, intenția de a adera la NATO.