Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Dacă Rusia apelează la nord-coreeni, Ucraina de ce n-ar apela la forțe NATO? Zelenski amintește de propunerea lui Macron, pentru încheierea războiului

Care ar fi cea mai bună soluție pentru încheierea războiului din Ucraina? Cu toate că se caută în continuare metode diplomatice, președintele Volodimir Zelenski susține ideea, dar amintește soluția pe care a avut-o Emmanuel Macron la începutul lui 2024.

În prezența liderului opoziției germane Friedrich Merz, favorit să devină noul cancelar al Germaniei, care s-a aflat la Kiev, Zelenski a susținut că ar fi oportună ideea ca trupele străine să ajute Ucraina, până când țara va accede în NATO și UE.

Totul vine în contextul în care Rusia folosește deja de ceva timp trupe nord-coreene în război. Astfel, de ce nu ar apela și Rusia la trupele aliate?

"Putem să ne gândim și să lucrăm la poziția lui Emmanuel Macron. El a sugerat ca o parte din trupele unei țări să fie prezente pe teritoriul Ucrainei, ceea ce ne-ar garanta securitatea în timp ce Ucraina nu este în NATO. Dar trebuie să înțelegem clar când anume va fi Ucraina în UE și când anume Ucraina va fi în NATO", a spus Zelenski, citat de Reuters.

Zelenski cere din nou trupe străine pentru a pune capăt războiului din Ucraina

Declarația liderului de la Kiev a fost făcută în contextul în care liderii occidentali se gândesc la ceea ce ar urma să se întâmple după data de 20 ianuarie, când Donald Trump își va prelua mandatul de președinte al SUA. El a spus că „va pune capăt războiului în 24 de ore”, fără însă să sugereze cum anume.

Mulți se tem că singura soluție ar fi ca Ucraina să cedeze Rusiei teritoriile ocupate în prezent, dar acest aspect ar crea un precedent periculos și ar putea încuraja și alte regimuri autoritare să facă la fel. Iar un asemenea scenariu nu ar mai fi de acceptat în lumea civilizată a secolului XXI.

În urma unei întâlniri recente de la Paris, cu Macron și Zelenski, președintele ales al SUA, Donald Trump, a spus din nou că dorește să se încheie rapid războiului și a cerut negocieri pentru a „pune capăt nebuniei”.

"Ucraina vrea ca acest război să se termine mai mult decât oricine altcineva. Fără îndoială, o rezoluție diplomatică ar salva mai multe vieți. Asta căutăm", a declarat Zelenski.

Așa cum a sugerat și în urmă cu câteva zile, Zelenski a spus din nou, și la Paris, că a discutat despre o „înghețare” a războiului pe actuala linia a frontului. În prezent, Rusia controlează aproape o cincime din teritoriul ucrainean, după lansarea invaziei din februarie 2022, care a declanșat cel mai mare conflict din Europa de după al Doilea Război Mondial.

Numai că Zelenski a precizat că le-a spus celor doi lideri că el nu crede că Putin vrea de fapt să pună capăt războiului și că președintele rus va trebui forțat să o facă.

„Puteți exercita forța doar dacă Ucraina este puternică. O Ucraină puternică înaintea oricărei diplomații înseamnă o Ucraină puternică pe câmpul de luptă”, a spus Zelenski.

Friedrich Merz, care l-a susținut pe Zelenski, și-a folosit vizita pentru a compara politica actuală a Berlinului cu situația în care se află acum Ucraina, adică aceea de a „lupta cu un braț legat la spate.”

Zelenski, care a făcut eforturi susținute pentru a obține o invitație de a adera la NATO, a insistat, pe tot parcursul războiului, că are nevoie de garanții de securitate pentru a împiedica Rusia să lanseze o nouă invazie odată ce ostilitățile actuale sunt oprite.

„Dacă am avea o pauză în timp ce Ucraina nu este în NATO și chiar dacă am avea invitația și nu am fi în NATO și va exista o pauză, atunci cine ne garantează orice fel de securitate?” a întrebat Zelenski, la acea întâlnire.

Însă Kremlinul a cerut Ucrainei să renunțe la ambițiile sale de a adera la NATO și consideră că aderarea Kievului este o amenințare inacceptabilă pentru securitatea Rusiei.

Liderul ucrainean a declarat că speră să-l sune pe președintele în exercițiu al SUA, Joe Biden, în zilele următoare, pentru a discuta despre apartenența la NATO.

„Intenționez să-l sun pe președintele Biden în perioada următoare... și să ridic problema unei invitații de a adera la NATO. El este actualul președinte și sunt mulți care se bazează pe părerea lui. Și nu are rost să discutăm cu președintele Trump ceva care nu depinde de el astăzi, cât timp nu se află încă la Casa Albă”, a mai spus Zelenski.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE