Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Voucherele de vacanță vor fi date și în 2023. Care este valoarea tichetelor de vacanță și cum pot fi folosite

Voucherele de vacanță vor fi acordate și în anul 2023 pentru angajații care lucrează la instituțiile de stat. Tichetele au valoarea totală de 1.450 de lei, a anunțat Ministerul Finanțelor.

De altfel, dacă salariatul are activitate la mai mulți angajatori, indemnizația se acordă o singură dată, de la angajatorul unde beneficiarul în cauză are funcția de bază.

Cum pot fi folosite voucherele de vacanță

Odată ce voucherele de la angajator sunt primite, beneficiarul alege agenția, hotelul, pensiunea sau unitatea de cazare unde dorește să meargă în vacanță.

Apoi, acesta verifică dacă unitatea aleasă este pe lista partenerilor emitentului voucherelor de vacanță pe care le-a primit.

Beneficiarul merge apoi la hotel/pensiune/agenție, etc. și plătește cu cu cardul. Valoarea totală este de 1450 de lei.

Ce poți plăti cu tichetele de vacanță

Tichetul valoric poate acoperi mai multe tipuri de plăți pentru concediu. Pachetul, însă, obligatoriu trebuie să includă cazare, apoi transport, mâncare, agrement, tratament balnear.

Totodată, trebuie să știm că voucherele au o perioadă de valabilitate de un an de la data emiterii și nu sunt transmisibile. Pot fi folosite doar de către titular, pe baza actului de identitate.

Vânzarea voucherelor este interzisă, iar amenda pentru comercializarea lor este de 26.600 de lei. Orice unitate de cazare sau agenție de turism care acceptă tichete emise pentru altă persoană va fi amendată cu 13.300 de lei.

Sumele reprezentând voucherele de vacanță sunt supuse impozitării în luna în care au fost acordate beneficiarului, prevede ordinul. Asta înseamnă că cei 10% impozit, adică 145 de lei, vor fi reținuți de angajator în luna în care aceste vouchere vor fi date.

Ministrul Turismului: România este o destinaţie turistică rezilientă

”Cred cu tărie că fiecare român poate fi ambasadorul ţării noastre şi fiecare dintre noi îşi poate convinge confraţii că avem cu ce ne mândri. Cel mai bine se vede creșterea în segmentul turiştilor străini, unde, deşi s-a depăşit pragul de 1,5 milioane, prag stabilit la început de an, mai e de recuperat un decalaj de 40% faţă de 2019. Schema lansată de la 1 ianuarie este disponibilă tot anul, timp de 5 ani și sunt speranțe să rezolve parţial această necesitate.

Anul 2022 confirmă că România este o destinaţie turistică rezilientă şi că reintroducerea voucherelor de vacanţă pentru cei din sectorul bugetar a fost cea mai bună decizie. Obiectivul a fost încurajarea românilor să îşi (re)descopere ţara.

Cifra cea mai bună este cea care arată că fluxul turiştilor români din unităţile de cazare din decembrie 2022 a fost aproape la acelaşi nivel cu cea din decembrie 2019, chiar dacă nu a fost zăpadă, diferenţa fiind de mai puţin de 1%”, a spus ministrul Turismului, Daniel Cadariu, potrivit Ministerul Economiei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE