Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Volodimir Zelenski vrea ca războiul să se termine în 2025. Liderul de la Kiev i-a prezentat cancelarului Germaniei Planul Victoriei

Președintele ucrainean a declarat că și-ar dori să pună capăt războiului anul viitor. Declarația a fost făcută la Berlin, după ce cancelarul german a anunțat un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina, în valoare de 1,4 miliarde de euro. Zilele acestea, Volodimir Zelenski a călătorit în mai multe țări pentru a le prezenta liderilor europeni Planul Victoriei. 

Noul pachet de ajutor militar anunțat de Olaf Scholz cuprinde, printre altele, sisteme de apărare aeriană, tancuri de luptă, vehicule blindate, drone și sisteme radar. Cancelarul german a promis, de asemenea, o finanțare de aproximativ 170 de milioane de euro pentru sistemul energetic al Ucrainei, puternic afectat de atacurile armatei ruse. Scholz l-a asigurat pe Zelenski de susținerea Germaniei. 

Olaf Scholz, cancelarul Germaniei: „Până la sfârșitul anului, vom livra, de asemenea, un pachet suplimentar de sprijin militar în valoare de aproximativ 1,4 miliarde de euro Ucrainei, cu sprijinul partenerilor noștri Belgia, Danemarca și Norvegia. Germania este cel mai puternic susținător militar al Ucrainei în Europa, al doilea cel mai puternic în lume. Și va rămâne așa. Pot să vă asigur de acest lucru aici și acum.” 

Volodimir Zelenski vrea ca războiul să se încheie în 2025. Din acest motiv, liderul de la Kiev a cerut ca Berlinul să nu reducă ajutorul destinat Ucrainei. 

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „Pentru noi, este foarte important ca ajutorul să nu scadă anul viitor. Acest plan este o punte de legătură pentru a organiza un summit de pace productiv care va pune cu adevărat capăt războiului. Acest plan nu este menit să înlocuiască inițiativa noastră de pace, ci mai degrabă să consolideze poziția Ucrainei pentru a aduce pacea mai aproape.” 

Aflat într-un turneu european, președintele ucrainean s-a întâlnit la Vatican cu Papa Francisc. Discuțiile dintre liderul de la Kiev și Înaltul Pontif au durat 35 de minute. Volidimir Zelenski i-a solicitat Papei implicarea Sfântului Scaun pentru eliberarea prizonierilor de război capturați de Rusia. Pe lângă militari, în închisorile ruse s-ar afla mai mulți civili din teritoriile ocupate, a scris Zelenski pe rețelele de socializare. Cei doi au discutat și despre readucerea în țară a copiilor ucraineni deportați.

Zilele trecute, Zelenski s-a întâlnit cu premierul Marii Britanii și șeful NATO. De asemenea, a discutat cu președintele Franței și cu prim-ministrul Italiei. Aceste deplasări au loc la mai puţin de o lună înaintea alegerilor prezidenţiale din SUA, al căror rezultat incert provoacă temeri la Kiev în privința continuării ajutorului american esențial. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE