Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Germania anunță un ajutor militar pentru Ucraina de aproape 1,5 miliarde de euro după vizita lui Zelenski la Berlin

Cancelarul german Olaf Scholz a anunțat vineri acordarea unui ajutor militar de 1,4 miliarde de euro pentru Ucraina până la sfârșitul anului 2024. Șeful Guvernului federal de la Berlin i-a spus președintelui ucrainean Volodimir Zelenski că acest lucru reprezintă un semnal transmis Rusiei că Occidentul nu va întrerupe sprijinul pentru Kiev, relatează agenția Reuters.

Ajutorul va fi acordat împreună cu țările partenere Belgia, Danemarca și Norvegia și include mai multe sisteme de apărare aeriană, tancuri, drone de luptă și artilerie.

„Este un mesaj clar pentru (președintele rus Vladimir) Putin - găsirea de scuze nu va funcționa. Nu vom renunța la sprijinul nostru pentru Ucraina”, a declarat Scholz, potrivit sursei citate.

Volodimir Zelenski s-a întâlnit cu aliații din Europa în această săptămână pentru a prezenta un „plan de victorie” pentru a pune capăt războiului. De asemenea, a exercitat presiuni pentru a folosi arme cu rază lungă de acțiune care pot lovi teritoriul rus.

Detaliile planului său nu au fost dezvăluite public. Un oficial american l-a descris ca fiind o cerere reformulată pentru mai multe arme și o ridicare a restricțiilor privind utilizarea rachetelor cu rază lungă de acțiune.

O sursă diplomatică europeană a declarat pentru Reuters că planul de victorie nu pare să prezinte nimic deosebit de nou. Acesta se axează pe acordarea unui acces rapid al Ucrainei la NATO și pe o creștere substanțială a livrărilor de arme, inclusiv rachete cu rază lungă de acțiune care ar putea lovi ținte peste graniță, astfel încât Moscova să fie mai dispusă să ia parte la negocieri de pace.

„Este crucial pentru noi ca asistența să nu scadă anul viitor”, a declarat Zelenski, alături de Scholz la cancelaria din Berlin.

Cei doi lideri se întâlnesc pentru a patra oară în acest an, iar Zelenski a afirmat că aceasta a fost una dintre cele mai importante întrevederi de la începutul războiului.

Vizita lui Zelenski a fost afectată din cauza anulării unui summit al liderilor aliați în Ramstein, Germania, planificat pentru această lună, după ce președintele american Joe Biden și-a amânat vizita pentru a se concentra asupra uraganului Milton.

Deplasarea lui Volodimir Zelenski are loc într-un moment critic, în care Kievul încearcă să schimbe dinamica pe câmpul de luptă înainte de alegerile prezidențiale din SUA din noiembrie.

Germania este al doilea cel mai mare donator de ajutor militar al Ucrainei, însă Scholz a refuzat să echipeze Ucraina cu rachete Taurus cu rază lungă de acțiune și nu a făcut nicio referire la acestea în comentariile sale.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE