Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Regiunea Odesa a fost lovită cu rachete balistice. Rusia și-a intensificat atacurile asupra porturilor ucrainene de la Marea Neagră

Armata rusă a atacat cu rachete balistice regiunea Odesa din Ucraina. Cel puțin patru oameni au murit, iar alți 10 au fost răniți. Bombardamentul  vine la doar o zi după un atac similar asupra infrastructurii portuare din regiune, când au fost uciși opt oameni. Situația este complicată și pe frontul din estul Ucrainei, unde trupele ruse continuă să avanseze. Armata Kievului a suferit pierderi importante și în regiunea rusă Kursk, unde de peste două luni desfășoară operațiuni.   

O rachetă lansată de ruși a lovit și o clădire civilă din regiunea Odesa. Mai mulți oameni au fost prinși sub dărâmături. Salvatorii au intervenit cu câini instruiți, pentru a găsi oamenii prinși sub bucățile de beton. În ultima perioadă, armata rusă și-a intensificat atacurile asupra porturilor ucrainene de la Marea Neagră prin care sunt efectuate exporturi de cereale și produse alimentare. În doar trei luni, au fost înregistrate aproape 60 de bombardamente asupra infrastructurii portuare, a navelor civile și a depozitelor cu cereale, potrivit autorităților din regiunea Odesa. 

Lupte grele se dau și în regiunea Donețk. Soldații ruși a reușit să mai intre în câteva localități. De asemenea, după două luni de la intervenția în regiunea  rusă Kursk, trupele ucrainene au suferit pierderi importante, scrie presa de la Kiev. Rușii înaintează, iar unele unități ucrainene riscă chiar să fie încercuite. Șeful armatei Kievului a recunoscut că situația este destul de complicată, după ce rușii au retras 50 de mii de soldați de pe frontul ucrainean și i-a trimis în regiunea Kursk. 

Volodimi Zelenski, turneu european de promozare al Planului Victoriei

Între timp, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, este într-un turneu pentru a le prezenta liderilor țărilor europene Planul Victoriei, o viziune a Kievului privind eliberarea teritoriilor pierdute, dar și încheierea războiului. Zelenski s-a întâlnit cu premierul Marii Britanii și șeful NATO. De asemenea, a discutat cu președintele Franței și cu prim-ministrul Italiei.  Potrivit presei străine, liderul de la Kiev ar lua în calcul încheierea războiului pe linia actuală a frontului, informații respinse public de Zelenski.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „Nu este momentul să solicităm discuții cu privire la o încetare a focului cu aliații noștri și nu am vorbit despre asta. Am văzut în mass-media că au fost multe informații legate de faptul că am venit să vorbesc despre încetarea focului. Nu, nu. Nu știu de unde... Rusia lucrează mult cu mass-media, cu dezinformarea, deci este de înțeles. Vă mulțumesc.” 

Ucraina încearcă să organizeze până la sfârșitul acestui an un al doilea summit de pace la care să fie invitată și Rusia. Pe de altă parte, Moscova  a transmis mai multe semnale că nu ar fi interesată de propunerile Kievului și că acceptă discuțiile doar dacă Ucraina renunță la regiunile Donețk, Lugansk, Zaporojie și  Herson. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE