Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Visul românesc, devenit realitate pentru asiatici. Studiu: România figurează în topul mondial al preferințelor de relocare profesională

Despre românii care au emigrat în căutarea unei vieți mai bune se vorbește de peste trei decenii, însă există și o Românie în care străinii vor să vină să muncească. Potrivit unui studiu internațional, țara noastră figurează în prima jumătate a unui clasament al celor mai atrăgătoare destinații de relocare profesională. Muncitorii din Asia care vin la noi nu mai sunt demult o noutate, lucrează de ani de zile în diverse domenii cu deficit de forță de muncă. Specialiștii intervievați în cadrul emisiunii ECONOMIA.EU au explicat cum se adaptează străinii și ce îi atrage aici.

România, tot mai interesantă pentru străini

De la un an la altul, România a devenit tot mai interesantă pentru străinii care ar veni să lucreze pentru o companie de la noi. La sfârșitul anului trecut, țara noastră se afla pe locul 89 dintr-un total de 185 de state, în creștere față de anul 2020, când se afla pe locul 92. Haideți să vedem din ce state vine interesul pentru România, sunt și surprize. În primul rând, există cerere din Pakistan, Italia, Elveția, Ungaria și Austria, dar și din Tunisia, Marea Britanie, Olanda, Serbia și Irlanda. 

Ana Călugăru, reprezentanta unei platforme de recrutare: ”Studiul măsoară nu neapărat eforturile, demersurile pe care le le fac în mod activ în acest moment de a se reloca, ci disponibilitatea de a accepta un loc de muncă în în anumite țări și printre ele ei au inclus și România. În condițiile în care un loc de muncă întrunește toate că criteriile pe care ei le-au, da, au răspuns inclusiv candidați din țările pe care le menționați, precum Elveția, dacă vreți, care a fost într-adevăr o apariție surprinzătoare pentru toată lumea.” 

Romulus Badea, vicepreședintele Patronatului Importatorilor de Forță de Muncă: ”Uitându-mă în atâția ani la asiatici care vin din diverse țări, dar în principal din Asia de sud-est, se adaptează destul de ușor, sunt aici. Sunt doi factori care îi ajută. Unu este un program de adaptare organizat de către angajator și care, din punctul meu de vedere, este cel mai important. Al II-lea este interacțiunea pe care o au cu cu românii, cu localnicii.” 

Danushka trăiește în România de patru ani. Reușește să ajungă acasă o singură dată pe an pentru că biletele de avion sunt scumpe. Câștigă acum mai puțin de 1.000 de euro pe lună ca mecanic la un service auto. Suma îi ajunge pentru chirie și mâncare, dar a reușit să pună și bani deoparte.  

Danushka, muncitor din Sri Lanka: ”Sper să o aduc și pe soția mea aici și de aia am închiriat un apartament.” 

Reporter: ”Câți bani ai strâns în acești patru ani?”

Danushka, muncitor din Sri Lanka: ”Am acum 5.000 de euro în contul bancar, dar am mai cheltuit când mi-am cumpărat o mașină.” 

Reporter: ”Ce speri să faci cu acești bani?”

Danushka, muncitor din Sri Lanka: ”Sper să strâng banii și să mă întorc acasă și să îmi deschid un service ca acesta.”

Visul întoarcerii acasă nu este împărtășit și de colegul lui, Sam. A ajuns la noi în țară după ce a lucrat în industria hotelieră din Dubai și povestește că nu are niciun motiv pentru a se întoarce în Sri Lanka. 

Sam, muncitor din Sri Lanka: ”Sora mea lucrează aici. Am adus-o aici. Lucrează în România. Lucrează într-o brutărie. Eu economisesc, dar în această situație e dificil pentru că chiria s-a scumpit, la fel și prețul alimentelor a crescut.” 

Patronii service-ului auto în care lucrează cei doi muncitori din Sri Lanka spun că au fost nevoiți să apeleze la forță de muncă din Asia pentru că nu au găsit oameni disponibili pe piața românească.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE