Și anul acesta România va primi 100.000 de muncitori străini. Asta pentru că țara noastră se confruntă cu o criză a pieței forței de muncă. Zeci de mii imigranți trăiesc deja în România, departe de familiile lor. Deși nu le este ușor să ajungă până aici, salariul minim din țara noastră înseamnă întreținerea unei familii întregi din Nepal sau Sri Lanka. Urmăriți un reportaj semnat de jurnalistul Euronews Maia Bondici în lumea străinilor care fac muncile pe care românii nu le mai doresc.
Sunt aproape mereu în jurul nostru, dar rareori îi vedem cu adevărat. Sunt cei care fie că e caniculă sau ger, își poartă rucsacii colorați în spate și ne aduc mâncarea. Sunt cei care ne întâmpină cu zâmbetul pe buze la restaurant și chiar și cei care construiesc clădirile în care locuim. La mii de kilometri depărtare de familiile lor și-au găsit o nouă casă în România.
Janee are 40 de ani și s-a născut în Sri Lanka. Acolo avea propriul business. Era ghid turistic și câștiga chiar și câte 500 de euro pe zi. Odată cu pandemia totul s-a încheiat. A trebuit să găsească o soluție. Este soț și tată. Spune că are o responsabilitate mare și trebuie să își susțină familia. România a fost cheia pentru el și reprezintă acasă de aproape trei ani. Însă nu îi este ușor.
Salariile sunt foarte mici în Sri Lanka, dar prețurile alimentelor, asemănătoare cu ale României. Locul de muncă de la pizzerie îi permite să trimită acasă 800 de euro în fiecare lună.
Janera Damith Fernando, bucătar: ”Tot salariul meu merge în Sri Lanka, în contul soției mele. Aici avem bani de mâncare. 600 de lei. Doar atât folosesc eu. Restul merge la șefă. Soția mea.”
În timpul liber îi place să gătească pentru prietenii lui.
Janera Damith Fernando, bucătar: ”Astăzi gătesc curry cu lapte de cocos și vită keema cu aceste ingrediente. La ele adaug și mixul acesta de roșii, cartofi și legume.”
La fel cum românii pleacă de acasă cu pachetul de mâncare, la fel și Janee își aduce ingredientele pe care le găsește doar la el în țară. Îi aduc aminte de bunica lui care l-a învățat să gătească.
Janera Damith Fernando, bucătar: ”Avem foarte multe tipuri de ingrediente în Sri Lanka. Acesta este special pentru chilli. Nu putem să nu mâncăm chilli. Acesta este turmericul. Aceasta este pudra de chilli. Și acesta este curry pentru carne.”
România va primi în 2024 încă 100.000 de muncitori străini
În 2024, România își deschide granițele pentru încă 100.000 de muncitori străini, asta după ce anul trecut au venit aici peste 90.000 de imigranți. Însă țara noastră se confruntă cu o criză a forței de muncă, astfel că angajatorii spun că ar fi nevoie de încă aproximativ 300.000 de muncitori pentru a-și acoperi necesarul.
Valeriu Nicolae, Director General cămin: ”Forța de muncă care provine din Asia a devenit o necesitate stringentă pentru economia României. Și statul român câștigă de pe urma acestora. Vorbim de taxe de viză, taxe consulare, taxe de permis de ședere a căror valoare pentru un contingent de 100.000 de oameni se ridică la peste 220 de milioane de euro.”
De la intrarea României în Uniunea Europeană și până în prezent, aproximativ șase milioane de români au părăsit țara. În același timp, populația care a rămas a îmbătrânit, iar natalitatea a scăzut.
Cristian Vasilcoiu, Secretar de Stat în Ministerul Muncii: ”Este o tendință europeană și sunt și anumite locuri de muncă pe care cetățenii europeni, inclusiv cei români nu mai sunt dispuși să le presteze pentru că sunt locuri de muncă mai slab plătite și care nu necesită nu știu ce competențe ridicate.”
În vest, muncitorii câștigă și de cinci ori mai mult ca în România
Dar românii sunt dispuși să accepte astfel de joburi. Doar că atunci când o fac în țări vestice, câștigă chiar și de cinci ori mai mult ca în România. Același lucru se întâmplă și cu muncitorii din Est care vin în țara noastră.
Muhammad Tahir, livrator: ”Am trei frați, o mamă și un tată. Atât. Aceasta este mica mea familie. Așa că sunt aici ca să îi susțin pe ei. Ca să pot să trimit bani acasă. Ei sunt foarte fericiți și îmi spun: „Ești pe picioarele tale.” „Poți să faci tot ce îți dorești.”
Dacă pentru mulți români, țara noastră este una lipsită de oportunități, pentru alții România reprezintă o nouă șansă. Dar nu este ușor să ajungi aici.
Oana Călin, membră a Patronatului importatorilor forței de muncă: ”Procesul de obținere de viză este greoi. Legislația nu este foarte clar stabilită. Acum lucrăm pentru oameni care vor veni pe final de an și nici atunci poate.”
Janee își dorește ca în câțiva ani să își aducă soția Nirosha și fetița Kylie aici în România. Și poate într-o zi să își deschidă propriul restaurant sri lankez aici în București.