Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Eurovision 2025 se va ține în Basel. Concursul, organizat pentru a treia oară în Elveția

Orașul Basel a fost ales gazda Eurovision 2025, au anunțat organizatorii competiției muzicale. Elveția a câștigat Eurovision 2024 prin Nemo și, conform regulamentului, va organiza următoarea ediție a concursului. A fost pentru a treia oară când Elveția a câștigat Eurovision, după Lys Assia în 1956 și Celine Dion în 1988.

„După un proces de selecție competitiv, în cadrul căruia mai multe orașe gazdă potențiale au fost restrânse la Basel și Geneva, al treilea cel mai populat oraș din Elveția a câștigat și va găzdui cea de-a 69-a ediție a concursului Eurovision. În cadrul procesului de candidatură au fost examinate, printre altele, facilitățile de la fața locului, infrastructura locală și capacitatea de a găzdui mii de delegații, echipaje, fani și jurnaliști din întreaga lume.”, au anunțat organizatorii.

Va fi pentru prima oară când Eurovision va avea loc în Basel. În anul 1956, concursul a fost organizat în Lugano, iar în anul 1989, gazda a fost Lusanne.

Eurovision 2025 va avea loc pe Arena St. Jakobshalle, care găzduiește evenimente sportive și concerte. Arena, inaugurată în anul 1976, are o capacitate de 12.400 de locuri.

Semifinalele Eurovision 2025 vor avea loc pe 13 și 15 mai 2024, în timp ce marea finală a concursului va fi pe 17 mai.

Elveția, țara care a organizat prima ediție a Eurovision

Elveția a găzduit și a câștigat prima ediție a Concursului Muzical Eurovision la Lugano, în 1956. Acesta rămâne singurul concurs la care concurenții au fost invitați să interpreteze două melodii în loc de una. Lys Assia a triumfat cu cântecul în limba franceză „Refrain”.

O a doua victorie a Elveției a avut loc la Dublin, în 1988, când Celine Dion, o câtăreață relativ necunoscută la vremea respectivă, a venit din Canada pentru a particpa la concurs. Celine Dion, cu ”Ne Partez Pas Sans Moi”, l-a învins pe Scott Fitzgerald, din Regatul Unit, cu un singur punct.

36 de ani de ani mai târziu, Elvația a câștigat din nou Eurovision. Nemo a câștigat Malmö 2024 cu piesa „The Code”, despre identitatea sa non-binară.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE