Inteligenta artificiala își face tot mai mult loc in viețile noastre. O aplicație care ne ajută să fim siguri că hainele pe care vrem sa le comandam online ni se vor potrivi perfect, sau un câine robot care îi poate anunța pe fermieri când e momentul potrivit pentru a uda plantele, sunt doar câteva dintre soluțiile pe care le-au dezvoltat studenții, profesorii și cercetătorii români.
Câinele robot poate fi folosit de ingineri, mineri sau agricultori, atunci când au nevoie de informații din locuri greu accesibile.
„Este o platformă care se poate deplasa pe diverse tipuri de teren. Noi îl folosim în momentul asta pentru agricultură. Punem o camera multispectrală pe el și poate să se plimbe prin grâu, de exemplu, și de la cameră luăm fotografii, le analizăm, și putem să zicem cu până la 10 zile dacă planta va avea vreo boală sau nu și trimite acest raport fermierului,” a declarat Ana Maria Stancu, CEO compania roboți.
Pe lângă roboți, există și multe aplicații care se dezvoltă cu ajutorul inteligenței artificiale. Un grup de tineri, au găsit soluția prin care putem fi siguri că primim mărimea potrivită, atunci când comandăm haine online: o aplicație care măsoară cu o precizie milimetrică.
„Chiar în acest moment colegul meu se măsoară folosind aplicația. După cum vedeți, el a pus telefonul pe masă, deci se poate folosi oriunde. Aici se poate vedea AI – ul nostru, care te ajută să te poziționezi, deci astea sunt punctele lui cheie ale corpului. A făcut poză pe față, face poză pe lateral, și vom primi pe ecran mărimea recomandată,” a explicat Mihai Petre, co-fondator aplicație.
Sisteme inteligente
O altă echipa de specialiști s-a inspirat din provocările pandemiei de COVID și a creat un sistem de localizare inteligent. Într-un spațiu delimitat, spitalele ar putea să identifice rapid pacientul zero în cazul unei infecții cu răspândire rapidă.
„Fiecare persoană care intră în spital primește la receptive un tracker și în felul acesta putem afla exact locația persoanelor folosind poziția persoanelor putem afla cu ce viruși au intrat în contact, cât timp au stat în apropierea unei persoane și cât de aproape de acea persoana, de exemplu, dacă știm că anumite persoane sunt infectate, putem știi cu ce alte persoane au intrat în contact și să vedem dacă există un risc de infecție pentru persoanele respective și dacă este o persoană infectată, putem derula în timp și să vedem care este pacientul zero,” a explicat Bogdan Teacă, masterand la Facultatea de Automatica si Calculatoare.
„În viitorul apropiat, inteligența artificială nu va putea să înlocuiască inteligența umană, dar va reprezenta un ajutor foarte important pentru societate. Vă dau un singur exemplu: expertiza medicală de excelență, care nu este disponibilă în orice loc din țară din lume și cu ajutorul tehnicilor de inteligență artificială, o putem pune la dispoziția tuturor,” a explicat Adina Florea, decan al Facultății de Automatică și Calculatoare.
Specialiștii în domeniu spun că evoluția inteligentei artificiale este inevitabilă. Mai mult, vine în ajutorul muncitorilor, tocmai pentru a le prelua munca simplă, care poate fi efectuată de roboți, astfel ca oamenii să contribuie din punct de vedere intelectual și creativ.