Prețurile carburanților au crescut accelerat în ultima perioadă. De vină sunt creșterea prețului barilului de petrol (mai ales în contextul războiului ruso-ucrainean), pandemia, creșterea accizelor și dereglajele dintre cerere și ofertă, dar și sancțiunile impuse Rusiei de Uniunea Europeană. Din acest motiv, șoferii români scot mult mai mulți bani din buzunar atunci când își alimentează mașina la pompă.
Cât s-au scumpit carburanții în România
Un plin de 50 de litri de motorină costă chiar și 440 lei, iar pentru unul de benzină peste 400 lei. Comparativ cu țările vecine, România are cele mai mari prețuri din regiune.
Creșterea prețurilor în România este peste media la nivelul întregii UE, de 8,76% la benzină și 9,5% la motorină, dar rămânem în plutonul statelor membre cu cei mai ieftini carburanți.
Președinta Consiliului European, Ursula von der Leyn, a propus interzicerea importului de petrol rusesc. Măsura face parte din cel de-al 6-lea pachet de sancțiuni aplicate Rusiei. Cu toate acestea, embargoul aspura țițeiului rusesc a făcut ca prețul carburanților să crească semnificativ.
De la anunțarea sancțiunilor și până acum, benzina s-a scumpit cu mai bine de 20 bani per litru și a ajuns astfel la peste 8 lei. Și prețul litrului de motorină a crescut cu 15 bani și a ajuns la aproape 9 lei. Mai mult decât atât, analiștii avertizează că prețurile la carburanți vor continua să crească în următoarea perioadă.
„Nu sunt prețuri stabile acum, vor creste în continuare. Într-un an o să ajungem si la 10 lei/l”, a precizat Claudiu Cazacu, analist financiar.
Pentru că benzina și motorina costă mai puțin în Bulgaria, Serbia, Republica Moldova și Ungaria, românii aflați la granițe preferă să-și facă plinul de la vecini.