Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Variantă inedită în ceea ce privește sistemul Patriot donat Ucrainei: costul său să fie scăzut din deficitul bugetar al României

Guvernul a adoptat proiectul de lege prin care România să doneze Ucrainei un sistem Patriot de apărare aeriană. Totul vine după ce Consiului Suprem de Apărare a Țării a aprobat donația într-o ședință din luna iunie.

Ipoteză: donarea sistemului Patriot către Ucraina, scăzută din deficitul României

Între timp, pe fondul deficitului bugetar al României, care are mari șanse să nu se încadreze în ținta agreată cu Uniunea Europeană, Cristian Diaconescu a ridicat o problemă inedită și interesantă.

Fostul ministru de Externe al României, care tocmai și-a anunțat candidatura la președinție, se întreabă dacă nu cumva valoarea acestui sistem ar putea fi scăzută din dreptul României, pentru a mai echilibra puțin acest deficit.

Această ipoteză a fost ridicată de Cristian Diaconescu în direct la Euronews, în cadrul emisiunii Vocile care contează.

Cristian Diaconescu: „Aș avea o întrebare. Probabil că e ridicolă și sunt suficienți care au argumente. Dacă am livrat acest sistem Patriot, care costă 1,02 miliarde de dolari, iar în octombrie trebuie să mergem la Comisie să discutăm deficitul bugetar, nu ar fi bine să-l scădem noi din deficitul bugetar? Și în general, cheltuielile de apărare orientate, evident, într-un scop care depășește orice altă înțelegere și orice altă decizie înăuntrul spațiului european, și anume să ne apărăm de un atac.

Situația s-a schimbat, nu mai putem discuta strict mecanic. În mod normal, atunci când s-a făcut anunțul în ceea ce privește livrarea acestui sistem, poate că trebuia sau poate că nu trebuia să ai clară și gândită și aprobată strategia pentru completarea sistemelor defensive românești."

Acest sistem antirachetă american este unul dintre cele mai performante din lume, însă doar o anumită versiune a acestuia ar face față unor rachete rusești.

România ar urma să primească la schimb un alt sistem Patriot din partea Statelor Unite, dar deocamdată nu este clar când s-ar putea întâmpla acest lucru.

În total, România ar urma să aibă șapte sisteme Patriot, pentru apărare aeriană. Patru dintre ele sunt deja în România, însă doar două sunt operaționale, iar unul merge în Ucraina.

  • Un sistem Patriot costă 1,02 miliarde de dolari.
  • Cheltuielile cu recepția unui astfel de sistem se ridică la 60 de milioane de dolari.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE