Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Polonia începe să producă sisteme Patriot. Varșovia cumpără și aproape 100 de elicoptere de luptă americane

Polonia își consolidează puternic armata și anunță că va produce sisteme Patriot, de apărare antiaeriană, pe teritoriul național.

Acestea, livrate în următorii cinci ani, vor întări apărarea țării vecine cu Rusia, dar și a Ucrainei.

Un acord de peste un miliard de euro, semnat cu fabricantul din SUA, permite construirea în Polonia a nu mai puțin de 48 de lansatoare de rachete Patriot.

Stat vecin și susținător necondiționat al Ucrainei, Polonia va aloca în acest an mai mult de 4% din produsul intern brut pentru apărare, adică aproximativ 33 de miliarde de dolari.

Este peste valoarea de 2 procente, cerută de NATO. De asemenea, Polonia a încheiat contracte de miliarde de dolari pentru achiziții de echipamente militare majore, în principal din Statele Unite și Coreea de Sud.

Ce este sistemul de rachete Patriot

Patriot este un sistem de rachete ghidate sol-aer care a fost implementat pentru prima dată în anii 1980. Poate viza avioane, rachete de croazieră și rachete balistice cu rază de acțiune mai scurtă.

Fiecare baterie Patriot este formată dintr-un sistem de lansare montat pe camion cu opt lansatoare care pot găzdui până la patru rachete interceptoare fiecare, un radar terestru, o stație de control și un generator.

Armata a declarat că are în prezent 16 batalioane Patriot. Un raport din 2018 al Institutului Internațional pentru Studii Strategice a constatat că aceste batalioane operează 50 de baterii, care au peste 1.200 de interceptoare de rachete.

Bateriile americane sunt desfășurate în mod regulat în întreaga lume. În plus, sistemele Patriot sunt, de asemenea, operate sau în curs de achiziționare de către Olanda, Germania, Japonia, Israel, Arabia Saudită, Kuweit, Taiwan, Grecia, Spania, Coreea de Sud, Emiratele Arabe Unite, Qatar, România, Suedia, Polonia și Bahrain.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE