Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Reducerea cheltuielilor bugetare, misiune imposibilă. Discuții Boloș-Ciolacu la Guvern, pe tema deficitului bugetar

Cum să tai din cheltuielile statului, fără să-i superi pe bugetari? Aceasta pare a fi noua problemă pentru liderii coaliției. Ministrul Finanțelor nu a găsit soluții-minune și a discutat cu premierul Marcel Ciolacu.

Potrivit unor surse din coaliție, guvernul vrea să reducă cu 10 miliarde de lei deficitul până la finele anului.

Ministrul Finanțelor i-a promis lui Marcel Ciolacu soluții fiabile până la finalul anului

Marius Vulpe, jurnalist Euronews: "S-a încheiat ședința între ministrul Marcel Boloș și premierul Marcel Ciolacu, ședință în care s-au stucturat două concluzii, potrivit informațiilor noastre. Ministrul de resort l-a asigurat pe prim-ministru că este posibil ca, până la finele acestui an, să se scadă deficitul cu zece miliarde de lei, dintre care cinci din viitoarele măsuri care ar trebui implementate începând cu 1 septembrie.

Sunt măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare, în special pe bunuri și servicii, dar numai la nivelul instituțiilor centrale și al celor subordonate. Primarii sunt exceptați pentru că trebuie să se mobilizeze pentru partidele aflate la guvernare, în campaniile ce vor veni, pentru alegerile prezidențiale și parlamentare. Alte cinci miliarde sunt din încasări, taxe și impozite, pe fondul creșterii investițiilor în ultimul an.

Aceste speranțe însă nu sunt însoțite și de cifre care să denote că acest scenariu va deveni realitate, pentru că primul plan de măsuri adoptat în toamna anului trecut, pentru reducerea cheltuielilor bugetare la nivelul administrației centrale și locale, nu a avut efectul scontat.

Potrivit datelor din execuția bugetară pe ultimele șase luni, vedem că toate cheltuielile au crescut cu 60 de miliarde de lei față de aceeași perioadă a anului trecut, iar 24 de miliarde din această sumă reprezintă cheltuielile cu bunuri, servicii și salarii.

Drept urmare, nu vedem niciun efect, nicio economie făcută în prima jumătate a acestui an și ne întrebăm cum se va implementa acest nou plan de măsuri și dacă această cifră de zece miliarde va deveni și realitate.

În ședința biroului politic național al PNL, seniorul liberalilor, Teodor Stolojan, a cerut explicații din partea lui Marcel Boloș, cu privire la măsurile fiscale ce urmează a fi implementate și aceste măsuri de reducere a cheltuielilor. Pentru că, altfel, susține domnia sa, nu înțelege de ce mai este susținut Marcel Boloș în această funcție de ministru al Finanțelor."

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE