Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Sistemul Patriot din România, pregătit pentru transferul în Ucraina după ce guvernul a aprobat donația. Ce spun specialiștii

România se pregătește să transfere în Ucraina un sistem de apărare sol-aer Patriot. Legea prin care se va reglementa această donație a fost adoptată luni de Guvern.

Proiectul privind transferul sistemului Patriot în Ucraina va ajunge marți în Parlament. Până la finalul săptămânii ar putea fi aprobat de ambele camere ale Legislativului, au precizat surse politice pentru Euronews România. Ulterior, va începe transferul propriu-zis al sistemului antirachetă.

”Concret, proiectul prevede ca un sistem de rachete sol-aer Patriot face obiectul unor acte de donație către terți.

După adoptarea legii de către Parlament, Guvernul va putea emite hotărârea care va face operativ actul de donație.

Tot Executivul este împuternicit să reconstituie capabilitatea de apărare sol-aer a țării din bugetul alocat Ministerului Apararii Naționale.”, a declarat Mihai Constantin – purtătorul de cuvânt al Guvernului.

România ar urma să primească la schimb un alt sistemul Patriot din partea Statelor Unite, dar deocamdată nu este clar când s-ar putea întâmpla acest lucru.

Săptămâna trecută, ministrul ucrainean de Externe, Dmitri Kuleba, i-a îndemnat pe partenerii străini, printre care și România, să nu întârzie furnizarea sistemelor de apărare aeriană Patriot promise. Proiectul de lege urmează să fie dezbătut și votat de Parlament în sesiune de toamnă, care începe pe 2 septembrie.

La mijlocul lunii iunie, Consiliul Superior de Apărare a Țării (CSAT) a decis să livreze Ucrainei un sistem Patriot, din cauza deteriorării situației de securitate a vecinilor noștri, în contextul atacurilor Rusiei.

Acest sistem antirachetă american este unul dintre cele mai performante din lume, însă doar o anumită versiune a acestuia ar face față unor rachete rusești. Volodimir Zelenski a spus că, pentru a fi protejată de atacuri, Ucraina ar avea nevoie de cel puțin șapte astfel de sisteme. Iar acesta din România este al cincilea pe care îi vor avea ucrainenii.

Cât a plătit România pentru sistemele Patriot

Ministerul Apărării a plătit în trecut patru miliarde de dolari pentru achiziția a șapte sisteme de apărare Patriot. Este cea mai mare investiție făcută după Revoluție. Țara noastră a primit până acum patru sisteme, dintre care două au fost puse în funcțiune. Unul dintre acestea va ajunge pe frontul din Ucraina, după ce legea va fi promulgată.

Ce spun specialiștii

După ce este adoptat de Camera Deputaților, ca for decizional, și promulgat de șeful statului, proiectul va intra în vigoare. Transferul s-ar putea face imediat pentru că sistemul este ușor de transportat, spun specialiștii.

”Ele se pot deplasa și pe roți și pe șenile sau pot fi deplasate pe platforme și odată ajunse în locul în care este stabilit să funcționeze, cam într-o oră pot deja să intre în activitate. Deci sunt foarte versatile.

Problema este că aceste sisteme nu funcționeaza autonom, ele trebuie să fie integrate într-o concepție strategică de apărare a spațiului aerian, de aceea este nevoie de mai multe și informațiile trebuiesc primite nu numai de la radarele proprii, dar trebuie primite și de la alte surse de informare despre spațiul aerian”, a adăugat Hari Bucur-Marcu – expert în securitate națională.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE