Update: Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea prin care minorii nu mai pot cumpăra energizante.
”Klaus Iohannis, a semnat luni, 11 martie 2024, decretul pentru promulgarea Legii privind modificarea și completarea Legii nr. 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice (PL-x 827/27.12.2023);”, se arată într-un comunicat făcut public de Administrația Prezidențială
Știrea inițială: Băuturile energizante vor dispărea din tonomate. La fel s-ar putea întâmpla și cu produsele din tutun și cele asimilate acestora - precum dispozitive electronice sau de inhalat. În Parlament există două proiecte menite să descurajeze consumul acestor produse în rândul tinerilor.
Primul dintre ele, referitor la energizante, a fost adoptat de Camera Deputaților cu 238 de voturi pentru, 12 abțineri și un vot împotrivă. Proiectul urmează să fie promulgat de președintele Klaus Iohannis.
În paralel, deputații au extins aria de interdicție și pentru produsele din tutun, iar acest proiect urmează să ajungă și el în plen săptămâna viitoare.
La sfârșitul lunii octombrie 2023, proiectul de lege care reglementează vânzarea băuturilor energizante a fost adoptat de Senat. Astfel, băuturile energizante nu vor mai putea fi comercializate sau oferite minorilor.
Propunerea legislativă pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului de băuturi energizante de către populaţie va fi transmisă Camerei Deputaţilor, pentru dezbatere şi vot în plen, în calitate de for decizional.
La comisia de specialitate au fost admise mai multe amendamente în acest sens.
Ce măsuri se vor lua
"Se interzice comercializarea şi publicitatea, inclusiv în mediul online, a băuturilor energizante şi a derivatelor acestora în unităţile sanitare şi în incinta unităţilor de învăţământ preuniversitar, inclusiv prin automate din incinta acestora, precum şi din proximitatea unităţilor de învăţământ preuniversitar pe strada de acces al elevilor în aceste unităţi (pe o rază de 1.000 de metri).
Se interzice comercializarea produselor de acest gen în a căror componenţă ingredientele menţionate depăşesc limita maximă admisă conform legislaţiei în vigoare. Ministerul Sănătăţii, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor prin structurile de specialitate, elaborează şi implementează programe de control oficial privind producerea, distribuirea şi/sau importul de băuturi energizante şi derivate ale acestora, în conformitate cu domeniile de competenţă", potrivit unor propuneri însuşite la comisiile juridică şi pentru sănătate, iniţiate de PSD, PNL şi UDMR.
În cazul nerespectării acestor prevederi, agenţii economici riscă amenzi cuprinse între 25.000 şi 50.000 de lei, constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor revenind personalul împuternicit din cadrul Ministerului Sănătăţii, Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, conform competenţelor legale.