Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

USR: „Decizia BEC de a renumăra voturile este un abuz. Va fi contestată la Curtea de Apel”

Decizia Biroului Electoral Central (BEC) de a renumăra voturile în alegerile prezidenţiale, luată la solicitarea Curţii Constituţionale a României, este "un abuz şi un atac direct la procesul electoral şi democraţia" din România, transmite USR.

„Este evident că ceea ce vedem acum este disperarea unui sistem care nu ştie să piardă. Ei ştiu că noi suntem sfârşitul puterii lor şi astăzi atacă fundamentul democraţiei, alegerile, votul oamenilor. Încearcă cu orice preţ să submineze voinţa românilor. Este o tentativă clară de a manipula rezultatul alegerilor şi de a adânci criza în instituţiile statului, în politică, fix acea neîncredere care a dus şi la creşterea extremismului. Le spun încă o dată: nimeni, niciun politician, chiar şi numit la CCR, nu poate să aleagă preşedintele României. Preşedintele trebuie ales de români, prin vot”, a spus Elena Lasconi, candidatul USR la alegerile prezidenţiale.

USR anunţă că va contesta această decizie "abuzivă" de renumărare a voturilor la Curtea de Apel şi va sesiza Comisia de la Veneţia

„Cum poate fi mai sigur un astfel de proces? Este evident că BEC vrea să creeze confuzie şi haos. Renumărarea voturilor, decisă fără niciun fel de explicaţie din partea CCR, fără un sistem clar de transparenţă, fără participarea observatorilor independenţi, nu face decât să demonstreze disperarea celor care vor să fraudeze procesul democratic”, a spus Elena Lasconi.

Decizia BEC de renumărare a voturilor "ridică o mulţime de suspiciuni", se mai arată în comunicatul USR.

„În timpul operaţiunilor de preluare, transport şi desigilare a sacilor cu materialele electorale, dacă se constată că sigiliul a fost rupt anterior recepţionării unui sac la sediul Biroului Electoral, acest aspect ar trebui consemnat în procesul-verbal, pentru că procesul va continua ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat. În plus, în decizia BEC nu este nimic menţionat legat de filmarea procesului electoral, legat de observatorii independenţi, nici măcar de membrii secţiilor de votare. Întreg procesul de renumărare va fi asigurat de un grup restrâns de oameni, fără niciun fel de transparenţă, spre deosebire de procesul normal de numărare a voturilor, care implică 150.000 de reprezentanţi ai partidelor politice în secţiile de votare", mai menţionează sursa citată.

Biroul Electoral Central a adoptat, joi, o decizie privind modul în care va fi soluţionată solicitarea Curţii Constituţionale de reverificare şi renumărare a voturilor exprimate la alegerile prezidenţiale, stabilind ca termen data de 1 decembrie, ora 22,00, pentru trimiterea versiunii scanate a proceselor-verbale prin e-mail.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE