Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Marile temeri ale liderilor partidelor explică miza uriașă a alegerilor parlamentare. Partidele își fac calcule pentru intrarea în Guvern

PSD se teme că va obține sub 20% la parlamentare, iar PNL, că nu atinge 15 procente. USR stă mai bine cu moralul, având candidat în turul doi al prezidențialelor și poate spera la un scor de cel puțin 15%. În acest context, se discută inclusiv posibilitatea formării unui guvern din toate partidele mari.

Mulți se întreabă însă cine mai rămâne în opoziție? Dacă va fi doar blocul suveranist, format din AUR, S.O.S. și - posibil - Partidul Oamenilor Tineri, atunci aceste formațiuni au toate șansele să crească și mai mult și să depășească cele 30 de procente cu care este cotat acum acest trio de partide radicale.

Partidele își fac calcule pentru intrarea în Guvern

În haosul de după primul tur al prezidențialelor, puțini pot intui cum va arăta viitorul guvern al României. Cu toate că surse politice susțin că social-democrații speră să obțină 30% la parlamentare, iau în calcul și scenariul cu sub 20 de procente. Nici liberalii nu sunt mai liniștiți.

Crin Antonescu: „Eu sper ca Partidul Național Liberal să obțină măcar un 15%".

Adrian Zăbavă, consultant politic: „Ceea ce s-a întâmplat duminică, la vot, răstoarnă orice calcul electoral, orice bazin electoral pe care îl cunoșteam până în momentul de față. Axa politicii românești s-a schimbat."

USR este mai optimist. Cu Elena Lasconi ajunsă în turul doi la prezidențiale, partidul țintește cel puțin 15%. UDMR are ca scop să treacă pragul parlamentar și să obțină cele 5 procente necesare. Blocul suveranist format din AUR, S.O.S. și noul Partid al Oamenilor Tineri ar putea miza pe cel puțin 30%, după cum apreciază unii politologi.

Alina Manolache, jurnalist Euronews: „În condițiile în care PNL și PSD nu obțin scoruri foarte mari, e greu de crezut. Ar putea să obțină undeva la 40%, au nevoie de UDMR și minorități. Dar tot nu fac guvern singure fără USR. Doar dacă obțin scorul maxim prognozat, PSD și PNL ar putea guverna singure. În privința unui guvern de dreapta, el nu ar fi posibil fără social democrați, decât dacă liberalii și USR obțin rezultate mult peste așteptări.

Radu Delicote, senior strategist la Smartlink Communications: „PSD astăzi își permite - nu știu dacă o va face sau nu - să rămână într-un soi de opoziție neutră sau susținere neutră în Parlament, fără să intre în opoziție sau să intre la guvernare."

Se discută însă și despre un guvern de uniune națională, format din PSD, PNL, USR, UDMR și minorități.

Radu Delicote, senior strategist la Smartlink Communications: „Cred că scenariul de guvern de uniune națională se va întâmpla dacă PSD ia sub 26%. Și PNL cu USR iau undeva sub 12%.

În acest context tulbure, toate partidele fac apel la electorat.

Cătălin Drulă: „Să vină la vot și să voteze partidele democratice să punem un zid în fața acestui extremism."

Szabo Odon, deputat UDMR: „Trebuie ca unul dintre partidele mainstream să rămână în opoziție ca nu cumva peste patru ani forța care vine să fie cea care din nou să fie replica unei mari guvernări în care toată lumea este laolaltă."

Pentru a obține scoruri mai bune, partidele tradiționale se bazează pe faptul că diaspora nu va mai putea influența decisiv votul. Diaspora este asimilată unei circumscripții electorale și va da șase parlamentari: doi senatori și patru deputați. În plus, nu mai sunt liste suplimentare, pe care, la alegerile prezidențiale, au votat două milioane de oameni. Astfel, nu va mai exista posibilitatea ca oamenii să voteze de oriunde.

Nu sunt puțini politicienii care vorbesc însă și de un alt risc: ca nicio formulă de guvernare între partidele clasice să nu funcționeze și să ajungem la scenariul Bulgaria, țară care, de trei ani, nu reușește să facă un guvern.

Cât despre incompatibilitățile dintre partide, istoria a dovedit clar că nu trebuie „să spui niciodată niciodată” în politică. De exemplu, PNL, cu Călin Popescu Tăriceanu premier, a supraviețuit la guvernare timp de aproape trei ani, din 2006 până în 2008, sprijinit de PSD în Parlament.

În 2008-2009, deși rivali, PSD și PD-L și-au dat mâna la guvernare timp de un an. Apoi, în 2012, a fost creat celebrul USL, tot o alianță între PSD și PNL.

Pentru ca acum, PSD și PNL să guverneze deja de trei ani împreună.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE