Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Urși văzuți în Sinaia și Bușteni. Mai multe mesaje de avertizare Roalert, emise de ISU Prahova

Turiștii și localnicii din Sinaia și Bușteni au fost avertizați cu privire la apariția unor urși. În Sinaia a fost văzut un urs pe Drumul Cotei. Inspectoratul pentru situații de Urgență Prahova a emis două mesaje RoAlert.

Oamenii au fost avertizați să evite zona, să rămână în locuițe și să păstreze distanța față de animal. La faţa locului se deplasează un echipaj SMURD din cadrul Detaşamentului Sinaia, potrivit ISU Prahova.

Ulterior, un alt mesaj RO-ALERT a fost emis pentru a semnala prezenţa unui urs pe strada Nestor Ureche din staţiunea Buşteni.

Autoritățile atrag atenția turiștilor să nu încerce să se fotografieze cu animalul sălbatic sau să îi dea de mâncare.

România nu are încă un recensământ al urșilor. Cifrele estimate variază între 6000 și 8000 de exemplare.

Aproape 500 de urși vor fi împușcați prin noua cotă de prevenție

Parlamentarii au decis soarta urșilor. Aproape 500 vor fi împușcați prin noua cotă de prevenție, care a fost adoptată de deputați. Majoritatea amendamentelor depuse care vizau și alte măsuri au fost respinse.

Unul dintre amendamente viza persoanele care vor putea să vâneze urșii. Mai exact să fie doar specialiștii din fondul de vânătoare - ei bine, acest amendament a fost respins - acum oricine va putea vâna în pădurile din România, inclusiv turiștii străini, atâta timp cât plătesc.

O altă cerință prevedea o campanie de informare a oamenilor despre cum să se comporte atunci când întâlnesc un urs și ce trebuie să facă pe munte - însă acest amendament ar fi pus o povară prea mare pe bugetul de stat, au spus politicienii, motiv pentru care a fost respinsă.

Un alt aspect important este punctajul ursului - punctele CIC determină dimensiunea animalelor, aspectul lor și calitatea blănii. Cu cât sunt mai mari, cu atât sunt mai scumpi. Dacă în proiectul inițial se prevedea un punctaj maximum de 350, acesta a crescut acum la 400. Adică un exemplar de talie medie, dar mai mare decât era prevăzut înainte.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE