Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Giorgia Meloni vrea să relanseze cooperarea dintre Italia și China. Șefa Guvernului de la Roma mizează pe investițiile chineze

Premierul italian Giorgia Meloni a anunțat duminică faptul că vrea să relanseze cooperarea dintre Italia și China, printre semnarea unui plan de acțiune pe trei ani. Șefa Guvernului de la Roma a sosit la Beijing în prima vizită oficială de când a preluat mandatul în fruntea Executivului.

Meloni s-a întâlnit cu premierul chinez Li Qiang, în condițiile în care Italia încearcă să își îmbunătățească relațiile comerciale cu China. În 2023, statul italian din programul de investiții în infrastructură inițiat de Beijing, cunoscut ca Drumul Mătăsii sau Belt and Road, potrivit Agerpres.

Giorgia Meloni a declarat că vizita sa de cinci zile în China reprezintă o ”demonstraţie a voinţei de a începe o fază nouă, de a relansa cooperarea noastră bilaterală" şi a punctat că investiţiile chineze pot stimula creşterea economică a Italiei.

Giorgia Meloni se întâlnește cu președintele chinez Xi Jinping

Giorgia Meloni urmează să aibă întâlniri cu preşedintele Chinei, Xi Jinping, şi cu Zhao Leji, preşedinte al Comitetului Permanent al Congresului Naţional al Poporului şi numărul trei în Comitetul Permanent al Biroului Politic al Partidului Comunist Chinez.

Pe agenda premierului italian figurează și participarea la un forum de afaceri italo-chinez, eveniment la care sunt invitate mari companii din Italia, precum producătorul de anvelope Pirelli, consorţiul energetic ENI, grupul de produse de lux Dolce&Gabbana şi producători de vinuri, notează sursa citată.

De ce s-a retras Italia din inițiativa chineză ”Belt and Road”

În 2019, Italia a fost singurul stat membru G7 care a aderat la ”Drumul Mătăsii”. În 2023, s-a retras din această inițiativă la presiunea Statelor Unite, îngrijorate de expansiunea puterii economice a Chinei.

Guvernul condus de Giorgia Meloni a considerat că participarea nu a adus Italiei niciun beneficiu. În schimb, balanţa comercială a ţării în relaţia bilaterală este puternic înclinată de partea chineză, la un volum anual de aproape 74 de miliarde de euro, China fiind al doilea partener comercial din afara UE, după Statele Unite.

Cresc investițiile chineze în Italia

Investiţiile italiene directe în China se ridică la 15 miliarde de euro, cu peste 1600 de firme italiene prezente în special în domeniile textilelor, industriilor mecanice, farmaceutice, energetice şi grele. Cu toate acestea, Italia a susţinut decizia Comisiei Europene de a impune tarife provizorii de până la 37,6% la importurile de autovehicule electrice chineze.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE