Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Reuters: Fiul lui El Chapo i-ar fi ajutat pe agenții FBI să-l aresteze pe ”El Mayo”, baronul mexican al drogurilor

Joaquin Guzman Lopez, fiul celebrului traficant de droguri ”El Chapo”, voia să se predea din momentul în care a aterizat pe aeroportul din El Paso din statul american Texas, iar baronul mexican al drogurilor „El Mayo” ar fi fost păcălit să se urce în avion de către partenerul său din cartelul Sinaloa, au declarat surse din rândul anchetatorilor americani citate de agenția Reuters.

Arestarea lui Ismael "El Mayo" Zambada a fost posibilă ca urmare unor discuții purtate de mai multe timp de către autoritățile americane cu fiul lui El Chapo, Joaquin Guzman Lopez, au precizat sursele citate. Chiar dacă mulți oficiali americani își pierduseră speranța că fiul lui El Chapo se va preda, au fost luați prin surprindere când Joaquin Guzman Lopez a trimis un mesaj de ultim moment prin care anunța că va ajunge în Texas alături de un lider pe care autoritățile americane îl urmăresc de 40 de ani.

„El Mayo a fost cireașa de pe tort. Nu ne așteptam deloc”, a declarat un oficial american, conform Reuters.

Guzman Lopez l-a convins pe Zambada să urce în avion, spunându-i că zboară să vadă niște proprietăți imobiliare în nordul Mexicului, au mai precizat doi oficiali americani.

Arestările au făcut parte dintr-o operațiune comună a Biroului Federal de Investigații (FBI) și a agențiilor de Investigaţii pentru Securitate Internă (HSI).

Traficantul El Mayo, trădat de fiul lui El Chapo

Arestarea neașteptată a lui El Mayo, în vârstă de aproximativ 70 de ani, și modul în care pare să fi fost trădat de Guzman Lopez, în vârstă 38 de ani, a stârnit controverse în rândul traficanților mexicani de droguri, ceea ce a generat temeri privind o scindare în Cartelul Sinaloa între cele două familii care controlează cele mai mari baze de putere ale grupului.

Zambada este acuzat că este unul dintre cei mai importanți traficanți din istoria Mexicului, fiind unul dintre fondatorii Cartelului Sinaloa alături de ”El Chapo” Guzman, care a fost extrădat în SUA în 2017 și execută o condamnare pe viață într-o închisoare de maximă securitate din Colorado.

Reuters precizează că nu a putut afla motivul pentru care Guzman Lopez l-a trădat pe partenerul tatălui său. Surse din rândul anchetatorilor au precizat bărbatul de 38 de ani ar fi vrut să obțină o înțelegere mai favorabilă din partea autorităților americane și să-l ajute pe fratele său, Ovidio, care a fost arestat și extrădat în Statele Unite în 2023.

De-a lungul timpului, autoritățile americane au urmărit liderii principalelor grupări de tranficanți de droguri pe care i-au convins deseori să încheie acorduri de recunoaștere a vinovăției cu aceștia în schimbul informațiilor care duc la capturarea altor persoane de rang înalt din cartel.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE