Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Marcel Ciolacu, despre azilele groazei: ”S-a ajuns la niște excepții”

La începutul săptămânii a fost descoperit un nou azil al groazei, de data aceasta un centru de îngrijire pentru persoane cu dizabilități din județul Neamț. Oamenii erau ținuți în mizerie, în camere suprapopulate și fără aer condiționat.

Întrebat de apariția unui nou azil al groazei, Marcel Ciolacu a afirmat că ”de la un lucru aproape de amploare am ajuns la nişte excepţii”.

”S-a schimbat tot sistemul de control, s-a schimbat tot sistemul de raportare, sistemul de autorizare. E greu să schimbi trecutul într-o perioadă scurtă. Important este că de la un lucru aproape de amploare am ajuns la nişte excepţii”, potrivit Agerpres.

Până în decembrie ”aceste excepții n-o să mai fie”

El a mai punctat că de când a preluat mandatul de premier "de la sute de exemple" de oameni aflați în asemenea situații s-a ajuns la excepții. De asemenea, dă asigurări că până în decembrie ”aceste excepții n-o să mai fie”.

”Aduceţi-vă aminte când am preluat mandatul, eu l-am preluat cred că prin august, iar lucrurile se ştiau din februarie, nu ştiu de ce nu s-au dat, din februarie nu au intervenit autorităţile române să facă ordine şi au trebuit să aştepte să ajung eu prim ministru. Cu adevărat, de la sute de exemple am ajuns la nişte excepţii. Eu vă spun că, până îmi termin mandatul în decembrie, aceste excepţii n-o să mai fie”, a declarat el.

Premierul Marcel Ciolacu a făcut, duminică, o vizită de lucru, împreună cu ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, la obiectivul de investiţii rutiere Autostrada A0 Sud, lotul 1 (zona nodului rutier cu Autostrada A2).

Primele azile ale groazei

Primele azile ale groazei au apărut în iulie 2023, în Ilfov. Atunci au fost descoperite trei centre cu nereguli grave în Voluntari, în care oamenii bolnavi erau înfometați, ținuți în mizerie și loviți de cei care ar fi trebuit să îi îngrijească. În urma scandalului a urmat o serie de demisii. Primul a fost ministrul Muncii, Marius Budăi, care a demisionat din Guvern, după ce instituția pe care o conducea primise încă de la începutul anului sesizări privind azilele groazei, însă acesta nu a intervenit.

După el, Gabriela Firea, ministra Familiei pe atunci, a demisionat din Guvern și de la șefia PSD București. Ea a revenit la conducerea PSD București la patru luni de la începutul scandalului.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE