Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ungaria susține că Ucraina e ”departe” de a îndeplini criteriile de aderare la UE. ”E dificil de spus în ce stadiu se află”

Ministrul ungar al Afacerilor Europene, Janos Boka, a declarat că Ucraina este ”departe de îndeplini criteriile de aderare” la Uniunea Europeană, chiar în ziua în care blocul comunitar va deschide negocierile de integrare cu statul ucrainean și cu Republica Moldova, relatează agenția EFE, citată de Agerpres.

”Este dificil de spus în ce stadiu se află Ucraina. Din punctul meu de vedere, «este departe de a îndeplini criteriile de aderare»", a declarat Boka, la sosirea la reuniunea la care UE va organiza prima rundă de negocieri cu Guvernul din Kiev şi cu cel din Chişinău.

Negocierile pentru aderarea Ucrainei și Republicii Moldova UE, începute după ce Ungaria și-a ridicat veto-ul

Discuţiile vor începe după ce Guvernul de la Budapesta şi-a ridicat veto-ul pe care l-a menţinut în ultimele săptămâni. Executivul condus de Viktor Orban a cerut Ucrainei să respecte drepturile minorităţii maghiare şi să menţină relaţii de bună vecinătate.

Cu toate acestea, oficialul ungar a reiterat marţi că Guvernul Orban are o listă de 11 puncte pe care le solicită Kievului. Dintre acestea, ”cel mai important” este "menţinerea cadrului juridic pe care instituţiile minorităţii maghiare din Ucraina îl aveau în 2015, în special cele în domeniile culturii şi educaţiei".

După reuniunea de marţi, Comisia Europeană va trebui să analizeze ansamblul legislaţiilor Ucrainei şi Republicii Moldova pentru a identifica reformele care ar trebui să le fie cerute înainte de deschiderea primelor capitole ale procesului de aderare, până la 33 de secţiuni, care variază de la respectarea statului de drept şi a valorilor UE, până la structura economiilor lor.

Ungaria, care va prelua preşedinţia prin rotaţie a UE la 1 iulie, a anunțat deja că vrea să încurajeze procesul de aderare cu ţări din Balcanii de Vest, dar nu şi cu Ucraina şi Republica Moldova în această a doua jumătate a anului.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE