Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Noua variantă propusă de consilierii lui Donald Trump pentru încheierea războiului Rusia - Ucraina

Donald Trump speră să obțină al doilea mandat de președinte al SUA după alegerile din 5 noiembrie, iar sondajele îl arată cu un avans mic față de actualul șef al statului, Joe Biden.

Dacă va ajunge din nou la Casa Albă, Trump susține că are o variantă care "ar putea rezolva rapid" războiul din Ucraina. De altfel, el a mai spus că, dacă era tot el președinte acum, războiul din Ucraina "nici nu ar mai fi avut loc".

Varianta lui Donald Trump pentru încetarea războiului din Ucraina

Doi dintre consilierii săi, Keith Kellogg și Fred Fleitz, au venit cu o propunere pe care Trump ar fi acceptat-o și despre care ei spun că ar urma să dea roade. Dezvăluirea a fost făcută de unul dintre acești consilieri, Keith Kellogg, fost consilier pentru securitate, citat de Reuters. Cei doi au lucrat în Consiliul Național de Secritate al SUA în vremea mandatului lui Donald Trump (2017-2021).

Varianta ar fi că Ucraina ar fi obligată să demareze negocierile de pace cu Rusia pentru a mai primi ajutor din partea SUA. În caz contrar, ucrainenii nu ar avea încotro și ar trebui să se așeze la masa negocierilor dacă nu vor dori ca oamenii să-și piardă viața în număr și mai mare și rușii să cucerească aproape toată Ucraina.

"Îngrijorarea noastră este că a devenit un război de uzură, care va ucide o întreagă generație de tineri", a spus Fred Fleitz.

De cealaltă parte, Rusia va fi avertizată că va trebui, la rându-i, să accepte negocierile, pentru că orice refuz ar duce la creșterea sprijinului SUA pentru ucraineni. Și ca să fie siguri că Putin se va lăsa înduplecat, SUA ar urma să promită Rusiei că aderarea Ucrainei la NATO va fi amânată pentru o perioadă lungă.

"Le spunem ucrainenilor că trebuie să se așeze la masa negocierilor, iar dacă nu se întâmplă asta, sprijinul Statelor Unite se va diminua. Îi spunem și lui Putin același lucru, pentru că, altfel, le vom da ucrainenilor tot ce au nevoie", a precizat Keith Kellogg.

Până acum, SUA au oferit Ucrainei sprijin de peste 70 de miliarde de euro, iar unii republicani nu ar dori ca americanii să continue să mai plătească. În plus, susținătorii lui Trump ar vrea ca SUA "să reducă ajutorul sau să-l sisteze", după cum a spus Charles Kupchan, membru senior în Consiliul pentru Relații Externe.

Până acum, nici Trump și nici vreun membru din echipa sa nu au făcut această declarație în mod oficial, după cum a precizat purtătorul său de cuvânt, Steve Cheung.

O astfel de propunere ar însemna o schimbare radicală de optică și ar duce la opoziția țărilor europene aliate, dar și la cea a propriului partid republican al lui Trump.

Keith Kellogg a mai precizat că Rusia și Ucraina ar trebui să înceapă foarte repede negocierile după ce Trump va deveni președinte.

Celălalt consilier, Fred Fleitz, a precizat că această pace nu ar însemna ca Ucraina să cedeze teritorii Rusiei, dar spune că "este puțin probabil ca Ucraina să recâștige controlul efectiv asupra întregului său teritoriu, pe termen scurt."

Cei doi consilieri s-au gândit cum ar trebui procedat ca pacea să fie una durabilă. În acest sens, o variantă-cheie ar fi "înarmarea Ucrainei până în dinți".

De altfel, Vladimir Putin a spus că varianta sa este ca Ucraina să cedeze cele patru teritorii pe care Rusia le-a anexat deja, iar regimul de la Kiev să renunțe la aderarea la NATO. Însă este evident că această poziție este opusă cu cea a aliaților din NATO. La reuniunea Consiliului de Securitate al ONU, de săptămâna trecută, Franța și Anglia au reiterat faptul că pacea poate veni doar dacă Rusia își retrage trupele de pe teritoriul Ucrainei.

Un fost secretar adjunct de stat, Daniel Fried, care a lucrat la politici ruse, nu este deloc încântat de această propunere: "Ceea ce spune Kellogg este un proces în care Ucraina renunță la tot teritoriul pe care Rusia l-a ocupat până acum".

Părerea lui Trump este contrastantă cu a lui Joe Biden și cu a aliaților NATO. Biden sprijină aderarea Ucrainei la NATO și pledează pentru continuarea ajutorului oferit. De cealaltă parte, Donald Trump a spus că, după ce va deveni președinte al SUA, va reduce sprijinul pentru ucraineni.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE