Un studiu recent arată că tipetele și abuzul verbal din partea părinților pot afecta dezvoltarea creierului copiilor, făcându-i mai vulnerabili la probleme de sănătate mintală, potrivit The Guardian.
Expunerea constantă la astfel de comportamente poate determina copii să nu mai aprecieze activitățile plăcute și să perceapă lumea ca fiind periculoasă.
„În calitate de copii, noi credem ceea ce ni se spune, încorporând profund cuvintele adulților în înțelegerea noastră despre noi înșine și despre lumea din jurul nostru. Atunci când aceste cuvinte sunt ostile, înjositoare sau umilitoare, ele pot avea consecințe pe tot parcursul vieții. Ele pot modela profund sentimentul nostru de sine și dacă ne simțim iubiți și încrezători în navigarea într-o lume imprevizibilă.
Ca psiholog clinician, văd la clienții mei cum mesajele din copilărie – atât negative, cât și pozitive – modelează cine devin”, a declarat profesorul Eamon McCrory, psiholog clinician, director executiv al organizației caritabile pentru sănătate mintală Anna Freud și profesor de neuroștiință a dezvoltării și psihopatologie la University College London (UCL).
Cercetările efectuate prin imagistică cerebrală au arătat că abuzul, inclusiv cel verbal, provoacă modificări importante în structura și funcționarea creierului.
Aceste modificări pot afecta regiunile creierului responsabile de procesarea amenințărilor și recompenselor, zone care sunt esențiale pentru navigarea în lume și pentru formarea relațiilor interpersonale.
Copiii care au suferit astfel de abuzuri pot începe să interpreteze greșit intențiile celor din jur, percepând chiar gesturi sau expresii nevinovate ca pe o amenințare, ceea ce le poate afecta relațiile sociale și comportamentele.
Specialiștii, inclusiv McCrory, vor atrage atenția parlamentarilor asupra faptului că abuzul verbal este o practică comună, dar adesea ignorată, și că este cea mai frecventă formă de abuz asupra copiilor.
Organizația Mondială a Sănătății recunoaște abuzul emoțional, incluzând cel verbal, drept o formă gravă de violență și maltratare a celor mici.