Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Povestea unei supraviețuitoare a Holocaustului, care a ajuns pe coperta Vogue Germania

O supraviețuitoare a Holocaustului apare pe coperta Vogue Germania. Margot Friedländer are 102 ani și a declarat în interviul din ediția iulie/august a revistei că este „îngrozită” de ascensiunea extremei drepte și de creșterea atacurilor antisemite pe fondul războiului Israel-Hamas, potrivit Euronews. La Auschwitz, mama și fratele lui Margot Friedländer au fost amândoi uciși.

Supraviețuitoare a Holocaustului, pe coperta revistei Vogue Germania

Înainte ca mama ei să fie ucisă de naziști, femeia a apucat să-i lase lui Margot un mesaj: „Încearcă să-ți trăiești viața, cu adevărat”.

Margot avea 21 de ani când mama și fratele ei mai mic au fost uciși în lagărele de concentrare.

Ea e singura din familie care a supraviețuit, de altfel, după ce în 1944 a fost la rândul ei deportată în ghetoul Theresienstadt, Cehoslovacia, ocupată de germani.

În interviul pentru Vogue Germania, Margot a mărturisit: „Sunt recunoscătoare. Recunoscătoare că am reușit. Pentru că am putut să-i îndeplinesc dorința mamei. Că mi-am făcut o viață”.

Născută la Berlin, Margot a locuit vreme de șase decenii în SUA. Când soțul ei a murit, a decis să se mute înapoi în localitatea natală, unde locuiește din 2010. E unul dintre cei mai în vârstă supraviețuitori ai Holocaustului, potrivit Euronews, iar de foarte mult timp ia parte la tot felul de acțiuni legate de comemorarea victimelor celui mai mare masacru din istorie, declarând pentru Vogue că este terifiată de succesul partidului de extremă dreapta AfD, dar și de înmulțirea atacurilor antisemite pe fondul conflictului dintre Israel și Hamas.

„Nu te mai uita la ce te desparte de celălalt, la ce dezbină. Privește la ceea ce te unește. Fii uman”, a declarat Margot Friedländer pentru Vogue Germania.

„Dragostea” este, de altfel, tema ediției iulie/august a revistei.

Kerstin Weng, Vogue Germania: „Cea mai pozitivă persoană pe care o cunosc este pe coperta acestui număr: Margot Friedländer. Pentru mulți, ea este cunoscută drept supraviețuitoare a Holocaustului. Dar nu numai că a supraviețuit naziștilor, ea a putut să treacă dincolo de trădare și de pierdere. Ar avea toate motivele să poarte o amărăciune în suflet, dar rămâne deschisă la minte și refuză să ia partea cuiva. Se opune uitării și pledează pentru umanitate și unire. La 102 de ani, vrea să ia contact cu generația mai tânără și dovedește acel dialog este posibil”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE