Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

„Ungaria este izolată”. Reacția lui Antonio Costa după ce Viktor Orban a blocat declarația UE pentru sprijinirea Ucrainei

„Ungaria este izolată”, a declarat Antonio Costa, președintelui Consiliului European, după summitul special al Uniunii Europene în care premierul ungar Viktor Orban a blocat aprobarea concluziilor comune în sprijinul Ucrainei, motiv pentru care liderii UE au fost nevoiți să aprobe un „extras” anexat, aprobat de 26 de state membre.

În textul final se vorbește despre „pace prin forță”, asistență militară și garanții de securitate pentru Kiev, măsuri față de care Viktor Orban s-a opus, relatează Euronews.com.

Înaintea summitului, premierul ungar și-a exprimat intenția de a se opune declarației, motiv că aceasta contravine inițiativei președintelui american Donald Trump de a încheia acorduri, la care Orban s-a aliniat în mod ferm.

Mai mult, premierul slovac Robert Fico și-a exprimat rezervele, însă a fost convins după ce șefii de stat și de Guvern au inclus o mențiune cu privire la disputa privind gazele dintre Bratislava și Kiev.

Antonio Costa: Ungaria are o abordare strategică diferită cu privire la Ucraina

În condițiile în care Viktor Orban nu a fost dispus să cedeze, liderii UE au optat, într-un moment crucial pentru Ucraina, pentru un text mai ambițios, cu toate că a fost semnat de doar 26 de state, în locul unei variante mai nuanțate diluate pe care Budapesta ar fi putut să o tolereze.

„Ungaria are o abordare strategică diferită cu privire la Ucraina”, a declarat Antonio Costa, președintele Consiliului European, conform sursei citate.

„Asta înseamnă că Ungaria este izolată între cele 27 (de state membre UE, n.r(. Noi respectăm poziția Ungariei, dar este una din 27. Iar 26 sunt mai multe decât o singură țară”, a adăugat el.

În pofida lipsei de unanimitate, Antonio Costa s-a declarat „foarte mulțumit” de rezultat și a promis că UE va continua să sprijine Ucraina. Cât despre amenințările lui Orban de a bloca reînnoirea sancțiunilor împotriva Rusiei, Costa nu a părut îngrijorat, afirmând că țara sa a aprobat toate cele 16 runde de restricții în vigoare în prezent.

Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a subliniat că intensificarea asistenței pentru forțele armate ale Ucrainei „nu a fost niciodată mai urgentă”. La începutul acestei săptămâni, SUA au suspendat temporar ajutorul militar și schimbul de informații cu Ucraina, în încercarea de a exercita presiuni asupra președintelui Volodimir Zelenski în vederea accelerării negocierilor cu Rusia.

Ambele decizii ar putea să aibă consecințe dezastruoase pentru Ucraina pe câmpul de luptă.

Zelenski, care a participat la summit și și-a exprimat recunoștința pentru sprijinul al blocului comunitar, a anunțat că echipa sa se va întâlni cu oficialii americani săptămâna viitoare în Arabia Saudită, aceeași țară care a găzduit anterior discuțiile SUA-Rusia.

„Suntem foarte recunoscători că nu suntem singuri”, a declarat Zelenski joi dimineață.

La ieșirea de la reuniune, Orban a reacționat pe fondul criticilor.

„Izolarea este relevantă pentru Uniunea Europeană. Uniunea Europeană s-a izolat de SUA, s-a izolat de China din cauza războiului comercial și s-a izolat de Rusia din cauza politicii de sancțiuni”, a declarat premierul ungar, conform sursei citate.

„Așadar, dacă cineva este izolată, aceasta este Uniunea Europeană. Ungaria are relații bune cu toate cele trei direcții, așa că nu suntem deloc izolați.”

Orbán a afirmat că sporirea asistenței militare și financiare pentru Ucraina a fost „pur și simplu prea mult” pentru bloc, deoarece SUA nu vor „face parte din asta în viitor”.

Întrebat despre relația sa personală cu Zelenski, care a fost caracterizată de tensiuni și dispute publice, Orban a afirmat: „El este președintele Ucrainei, iar eu îi respect pe toți liderii țărilor suverane, așa că îl respect”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE