Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rușii ar fi amplasat dispozitive de spionare a submarinelor nucleare britanice. Descoperirea din apele Marii Britanii

Armata britanică a descoperit dispozitive rusești - ca un fel de senzori - amplasate în mările din jurul Marii Britanii, despre care șefii serviciilor de informații cred că încercau să spioneze cele patru submarine nucleare britanice de tip Vanguard, susține publicația The Times.

Royal Navy spune că unele dispozitive au fost puse pe fundul mării, iar altele au ajuns la țărm.

Unul dintre aceste submarine se află în permanență pe Mare, în cadrul misiunii care vizează așa-numita „descurajare continuă”.

„Nu ar trebui să existe nicio îndoială că în Atlantic se desfășoară un război. Acesta este un joc de-a șoarecele și pisica și a continuat de la sfârșitul Războiului Rece, iar acum se încinge din nou”, a declarat un înalt oficial militar britanic, citat de publicația menționată.

Oficialii britanici vorbesc despre un război secret al Rusiei în apele Marii Britanii, în cadrul unei campanii de tip „greyzone” (zona gri) care vizează și energia și internetul.

În cercetările din ultimele trei luni, au fost descoperite vehicule rusești fără pilot „ascunse lângă cabluri de comunicații de la mare adâncime”. Guvernul avea și „informații credibile” potrivit cărora super-iahturile deținute de oligarhii ruși ar fi putut fi folosite pentru a efectua misiuni de recunoaștere subacvatice.

Investigața a presupus și discuții cu „mai mult de 12 persoane”, printre care foști miniștri ai apărării, personal de rang înalt al forțelor armate și experți militari, pentru a scoate la iveală modul în care Rusia își folosește capacitățile de război subacvatic pentru a cartografia, a pirata și a sabota infrastructura britanică critică.

Jurnaliștii de la The Times spun că li s-a permis „un acces fără precedent” la RFA Proteus, adică nava de supraveghere de mare adâncime care aparține Royal Navy, pentru a vedea cum această navă desfășoară misiuni de contracarare a amenințărilor în apele naționale. RFA Proteus este supranumită „zeul mării”.

Unele personalități militare de rang înalt compară această luptă tehnologică pentru supremație în apele mărilor cu „cursa spațială” dintre Statele Unite și Uniunea Sovietică, din timpul Războiului Rece. Însă aceștia spun că există o întrebare după ce Marea Britanie „s-a trezit”: dacă britanicii sunt capabili să recupereze această distanță față de ruși.

Descoperirea acelor senzori este considerată o amenințare la adresa securității naționale a Marii Britanii, dar încă nu a existat confirmare oficială din partea guvernului, ci doar din partea acelor foști miniștri și personalități de rang înalt menționate, printre care și Tobias Elwood, fost ministru al Apărării.

Acei senzori fac parte din misiunea de extindere a războiului din greyzone, pe care o aplică Vladimir Putin, o campanie de supraveghere și sabotaj care vizează infrastructura cheie.

Tobias Ellwood, care a demisionat anul trecut din funcția de deputat conservator, a declarat că utilizarea acelor senzori este „doar jumătate din poveste” și susține că Moscova a plasat „platforme îndepărtate pe fundul mării”, în largul coastei britanice, care acționează ca stații de reîncărcare pentru zeci de mini-submarine, „pentru a cartografia rețelele noastre de cabluri submarine pentru un potențial sabotaj”.

„90% din datele noastre provin din mare, iar 60% din gaz provine din Norvegia, printr-o singură linie, așa că vă puteți da seama cât de vulnerabili suntem. Amploarea pagubelor (n.r.: care ar putea fi generate) este enormă și este ieftin de provocat. Aceasta este dimensiunea îngrijorătoare a tuturor acestor lucruri”, a spus Tobias Elwood.

El a salutat punerea în funcțiune a RFA Proteus, acea nava emblematică a Regatului Unit, pentru supraveghere la mare adâncime, care a fost achiziționată de Royal Navy în 2023. Însă el susține că Regatul Unit a fost „în urma curentului, în ceea ce privește descurajarea noastră și capacitatea noastră de a răspunde. Este doar o navă și, având în vedere amenințarea reprezentată de această capacitate greyzone, vom avea nevoie de șase astfel de nave, dacă nu mai mult”.

Incidentele suspecte din Marea Baltică au intensificat îngrijorările cu privire la „flota fantomă” a Rusiei și la presupusele sale activități de sabotaj.

Cablul submarin Estlink 2 dintre Finlanda și Estonia a fost deconectat de la rețea în ultima zi de Crăciun, la puțin mai mult de o lună după ce două cabluri de telecomunicații au fost secționate în apele teritoriale suedeze. Anchetatorii au declarat atunci că petrolierul rusesc Eagle S - despre care se crede că face parte din așa-numita „flotă fantomă” a lui Putin - a deteriorat cablul Estlink, trăgându-și ancora peste el.

Un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării, citat de The Guardian, a descris descoperirea documentată de Sunday Times drept „speculație”: „Securitatea națională este fundamentul planului de schimbare al acestui guvern, motiv pentru care ne-am angajat să sporim securitatea infrastructurii critice offshore. Forța noastră de descurajare nucleară continuă să patruleze în oceanele lumii, fără a fi detectată, așa cum a făcut-o timp de 56 de ani. De asemenea, ne intensificăm cheltuielile de apărare cu o sumă suplimentară de 5 miliarde de lire sterline pentru bugetul ,apărării în acest an, și un angajament de a ne crește cheltuielile la 2,5% din PIB începând cu aprilie 2027, pentru a ne menține în siguranță acasă și puternici în străinătate”.

Ministrul Apărării, Luke Pollard, a declarat, luna trecută, că Regatul Unit a fost „mai proactiv” în răspunsul său la agresiunea rusă, dar că „nu este întotdeauna ochi pentru ochi... În cazul în care se întreprind acțiuni împotriva infrastructurii Regatului Unit, vom analiza toate opțiunile pe care le avem la dispoziție.”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE